Kanada voitti sunnuntain päiväottelun
Kirjoittaja: Organisaatio|15 TOUKO 2022

Italian maalivahti Justin Fazio torjuu Kanadan Dylan Cozensin laukauksen patjallaan.
Kanada pelasi tehokkaasti ja kärsivällisesti, kun se voitti Italian Helsingin Jäähallissa tänään iltapäivällä pelatussa ottelussa 6-1. Se hallitsi kenttätapahtumia ja käytti maalipaikkansa hyödykseen.

Viidessätoista ottelussa sitten vuoden 1995, on Italia yltänyt vain kahteen tasapeliin Kanadaa vastaan pelatuissa otteluissa, joista viimeisin tuli nimenomaan 1995. Sitä ennen, se ylsi vielä kuuluisampaan tasapeliin vuonna 1982 Wayne Gretzkyn tähdittämää kokoonpanoa vastaan.

Tämän päivän voiton myötä on Kanadalla plakkarissa kaksi voittoa yhtä monesta ottelusta, kun taas Italia jatkaa pisteittä kärsittyään eilen tappion Sveitsiä vastaan. Kanukit kohtaavat huomenna Slovakian Italian saadessa vapaapäivän. Se palaa kaukaloon tiistaina, kun sitä vatsaan asettuu Tanska.

Ottelussa nähtiin 42 laukausta, 30 Kanadan toimesta.

”Pelasimme mielestäni ihan hyvin,” Kanadan tähtihyökkääjä Mat Barzal sanoi ottelun jälkeen. ”Joskus Italiaa vastaan pelatessa, ei voi tietää, mitä odottaa. He aloittivat terävästi. He tekivät meidän maalinteostamme vaikeaa, joten muutimme peliämme onnistuneesti. Minusta (pelaaminen) tuntui hyvältä. Tuntui, kuin olisimme pitäneet kiekkoa 90% ajasta ollessamme jäällä, joka on positivista. Meidän vai pitäisi vain pystyä tekemään muutama maali enemmän. Tunnen vastapuolelta Alex Petanin ja Danten (Hannoun). Heillä menee hyvin. Minussakin on italialaista verta. Italia on minun kansallisuuteni, joten oli hauskaa pelata Italiaa vastaan!”

”On tietysti taisteltava, kun pelaa kaksi peliä vuorokauden sisään,” vastapuolen Petan tuumi, ”mutta minusta taistelimme todella kovaa. Halusimme lähteä siitä, mihin jäimme eilisen ottelun kolmannessa erässä, ja minusta onnistuimmekin siinä. Avausmaalin tekeminen oli hienoa. Saimme siitä paljon energiaa. Opimme näistä kahdesta ottelusta ja rakennamme onnistumisiemme päälle ja siirrymme kolmanteen peliin.”

Tänään ”Azzurri” aloitti maalinteon heti ensimmäisestä maalipaikastaan. Se syntyi hienon syöttöpelin jälkeen, kun jenkkitaustainen Brandon McNally pelaten kiekon toiseen aaltoon, josta Montrealissa syntynyt Phil Pietroniro otti kiekon haltuun ja laukoi kiekon maajoukkuedebyyttinsä tehneen Chris Driegerin räpyläkäden yläkulmaan.

Italian johtomaali syntyi ajassa 12.57, jonka mahdollisti maalivahdin Justin Fazion huippupelastukset ensin kentän toisessa päässä. Hän ryösti Dawson Mercerin avopaikassa ja hetkeä myöhemmin Fazion hanskakäsi heilahti, kun hän torjui Ryan Gravesin tarkan laukauksen.

Ei mennyt kauaa Pietroneron avausmaalista, kun Brittiläisessä Kolumbiassa syntynyt hyökkääjä Dante Hannoun oli lähellä tuplata italialaisten johdon, mutta tällä kertaa Drieger pysäytti yrityksen hienolla räpylätorjunnalla.

Kanada ei mennyt paniikkiin ja tasoitti pelin kolme minuuttia myöhemmin. Travis Sanheimin viivaveto löysi tiensä maalin läpi ruhhkan ja ohi Fazion räpylän ajassa 15.50.

Driegerilla ei ollut pahemmin tekemistä ottelun toisessa erässä, sillä Kanada hallitsi kiekkoa mielin määrin läpi erän. Tuo hallinta palkittin sen siirtyessä johtoon ajassa 28.15, kun Josh Anderson ohjasi Dysin Mayon viivakudin verkkoon. Kanada teki erän loppuhetkillä vielä kaksi maalia, johtaen toisella erätauolla jo turvallisen tuntuisesti 4-1.

Pierre-Luc Dubois antoi optimistisen syötön ykkössektoriin, joka päätyi lopulta onnkkaasti Nicolas Royn lapaan, joka löi kiekon sisään ajassa 15.14. Kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin Kanada teki maalin upean syöttökombinaation päätteeksi.

Mat Barzal ja Thomas Chabot alustivat paikan Kent Johnsonille, joka vei Kanukit 4-1-johtoon. Kolmannen erän alussa Dysin Mayo sai syöttöpisteensä lisäksi maalin, kun kovan paineistuksen päätteeksi hänen kaukolaukauksensa ohitti Fazion.

Noah Gregor viimeisteli 6-1-loppulukemat alivoimalla reilut viisi minuuttia ennen loppusummeria. Hän sai kiekon itselleen pitkän laitakahinan jälkeen, jonka jälkeen Gregor spurttasi toiseen päähän maalintekoon, siirtäen rystyllä kiekon maaliin hienon harhautuksen kruunuksi.