Latvia voittaa historiallisen pronssin jatkoajalla
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|28 TOUKO 2023
Janis Jaks (#72) juhlii joukkuetovereidensa kanssa Latvian voittaessa USA:n 4-3 jatkoajalla miesten 2023 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen pronssiottelussa Tampereella.

share
Latvia yllätti USA:n miesten 2023 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen pronssiottelussa Kristians Rubinsin kuolemanlaukauksella 4-3 kun jatkoaikaa oli pelattu 1.22. Tämä pienen maan ensimmäinen IIHF mitali aloitti villin juhlinnan Tampereella.

”Isoille joukkueille kuten Kanada, tämä on normaalia”, sanoi Miks Indrasis. ”He voittavat mitaleita koko ajan. Mutta meille tämä on ainutlaatuinen. Tämä on epätodellista”.

Latvian kapteeni Kaspar Daugavins toi kiekon USA:n alueelle ja syötti ohi puolustaja Lane Hustonin. Rubins sai kiekon ja laukoi maalin jota ei koskaan unohdeta.

Latvialaisten juhlat Tampereella ovat alkaneet, ja ne eivät varmaan koskaan lopu Riiassa.

”Olen onnekas että olen jääkiekon pelaaja Latviassa koska Latviassa ihmiset rakastavat jääkiekkoa”, sanoi Martins Dzierkals. Olla jääkiekon pelaaja tällaisella hetkellä, minulla ei ole sanoja.”

Latvian joukkue halusi voittaa tämän historiallisen pronssin enemmän kuin koskaan sunnuntaina Tampereen Nokia Arenalla uskomattoman fanimäärän tukemana. He pelasivat täydellä sydämellään, ollen ensimmäisessä erässä kaksi kertaa johdossa, ja tasoittamalla ottelun varsinaisella peliajalla kun vain alle kuusi minuuttia peliaikaa oli jäljellä.

Yhdysvaltojen joukkueen haasteeksi muodostui henkisestä pettymyksestä ylipääseminen. He eivät onnistuneet päättämään 90 vuotta kestänyttä kultamitalipuutostilaansa. He pelasivat koko ottelun kovaa, mutta jäivät tyhjin käsin.

“Jääkiekko on pienestä kiinni”, sanoi Yhdysvaltojen joukkueen varakapteeni Alex Tuch. ”Kaikki on voitettavissa minä päivänä hyvänsä, ja Latvia voitti meidät tänään.”

Molemmat joukkueet olivat kokeneet ikävät välierätappiot. Latvia oli jo johtoasemassa Kanadaa vastaan 2-1 kun välieräottelua oli pelattu 40 minuuttia, mutta hävisivät 4-2. Yhdysvaltojen joukkue oli kärsinyt vieläkin kovemman tappion, he johtivat Saksaa jo 3-2 kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaa 2 minuuttia, mutta hävisivät jatkoajalla 4-3.

Yhdysvaltojen joukkueen Rocco Grimaldi teki kaksi maalia. Samainen Grimaldi loisti myös kymmenen vuotta sitten nuorten kisoissa tehdessään kaksi maalia USA:n voittaessa Ruotsin 3-1.

“Kyllä sen näkee mitä tämä merkitsee heille”, sanoi Grimaldi Latvian joukkueesta. ”He varmasti halusivat tätä hieman meitä enemmän. Keskustelimme ensimmäisen erän jälkeen että meidän tulee haluta tätä yhtä paljon kuin he haluavat. He pelaavat kuin he pelaisivat kullasta, ei vain pronssista. He pelasivat intohimoisemmat 60 minuuttia kuin me.”

Molempien maiden maalivahdit Casey DeSmith ja Arturs Silovs näyttivät parastaan. Latvian maalivahti pelasi kaikki 10 ottelua ja siivitti joukkueensa tänään mitaleille.

Maalilaukaukset USA:lle 29-25.

Tämä tulos Latvialle on paras kautta aikojen. Tämä on ensimmäinen kerta kun pieni Baltian maa on edes IIHF:n mitalipeleissä mukana. Edellisissä jääkiekon MM-kilpailuissa Latvia on sijoittunut seitsemänneksi 1997 (Suomessa), 2004 (Tshekeissä), ja 2009 (Sveitsissä).

Siitä asti kun kiekko putosi jäähän, oli tunnelma katossa 11.033 katsojan toimesta.
Latvian fanien hurratessa ja rummuttaessa rumpujaan, Yhdysvaltojen joukkue tuli kovaa päälle. Pieni Grimaldi melkein tyrmäsi latvialaisen Rodrigo Abolsin USA:n vaihtoaitioon, ja Conor Garland löi kiekkoa niin että se osui suoraan Rihards Bukartsia kipeästi kasvoihin.

Ensimmäisen ylivoimansa aikana Latvia avasi maalipelinsä ajassa 7.49 Bukartsin veljesten taianomaisella pelaamisella. Roberts yllätti DeSmithin Rihardin syötöstä.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin, Grimaldi teki tasoittavan USA:lle. Hän sai hyvän syötön Scott Perunovichilta ja sai Silovsin liikkumaan sivuttain.

Ajassa 16.08 Janis Jaks vei Latvian 2-1 johtoon, mutta Grimaldi tasoitti tämän Yhdysvaltojen pelatessa ylivoimaa, vain 57 sekuntia ennen ensimmäisen erän loppua.

Latvia tuli otteluun turnauksen parhaimmalla alivoimapelaamisella (96,5%), ja tämä oli ensimmäinen maali jonka he päästivät läpi alivoimalla sitten 6-0 Kanada pelin jälkeen.

Toisessa erässä Silovs piti linnoitusta yllä laukausten ollessa 10-3 USA:lle. Fanit pitivät ääntä yllä myös toisessa erässä, etenkin kun hallin isolle näytölle ilmestyi yleisössä oleva Latvian presidentti Egils Levits.

”Onhan se jotain aivan todella merkittävää kun maan presidentti lentää katsomaan peliä ja me voimme tarjoilla hänelle tällaista”, sanoi Daugavins.

Kolmannessa erässä Matt Coronato vei USA:n 3-2 johtoon Dylan Sambergin syötöstä ajassa 6.19.
Latvialaiset jatkoivat taisteluaan. Kristians Rubins sai höynäytettyä DeSmithiä ajasssa 14.21 ja tasoitti pelin 3-3:een aiheuttaen valtavan huutomyrskyn Nokia Arenalla.

Vielä ennen kolmannen erän loppua Abols melkein ratkaisi ottelun luistellen läpi USA:n maalille, mutta hänen yrityksensä torjuttiin.

”Meidän tuli vain painaa päälle, tiedäthän”, sanoi Dans Locmelis. ”Olimme häviöllä, mutta me uskoimme toisiimme ja se on meidän joukkueemme vahvuus.”

Yhdysvaltojen joukkueen seuraava mahdollisuus kultaan on 2024 turnauksessa Tshekeissä (Prahassa ja Ostravassa).

Latvia tulee aina muistamaan vuoden 2023 turnauksen, jolloin he vastoin odotuksia voittivat kotonaan ja sitten vielä Suomessa, ja tekemällä uskolliset kannattajansa ikionnellisiksi. Ja heidän nälkänsä varmasti vain kasvaa.
”En usko että tällainen on mahdollista joka vuosi”, sanoi Abols. ”Pienin askelin on meidän tavoite, mutta toivon että tämä inspiroi kaikkia jotka pelaavat kiekkoa. Ja myös niitä jotka tekevät töitä 9-17 ja silti jaksavat tulla katsomaan ja kannustamaan meitä, toivottavasti tämä kannustaa myös heitä olemaan parempia joka päivä.”