Tjeckerna tar hand om norrmännen
by Andrew Podnieks|27 DEC 2023
Eduard Sale och den tjeckiska kaptenen Jiri Kulich kunde leda sitt lag med varsitt hattrick när de besegrade Norge i en 8–1-vinst under kvällen i Frölundaborg. Det stod 2–1 i matchen fram tills tidigt i den andra perioden då Tjeckien drog ifrån. Vinsten utjämnar Tjeckiens resultat i årets turnering till 1–1, medan Norge, som spelar sin första match, har 0–1.

Till skillnad från Tyskland, som under eftermiddagen vann över Finland för första gången i junior-VM:s historia, har norrmännen aldrig lyckats vinna över tjeckerna genom tiderna, nu 0–7.

Kulich, som gör sitt tredje raka JVM, inledde målgörandet för Tjeckien vid 10:30. Hans handledsskott från toppen av den vänstra tekningscirkeln letade sig in under handsken på Markus Stensrud, vilket gav laget en tidig ledning.

Norge hade tre stycken powerplay under de inledande 20 minuterna, inklusive 29 sekunder av spel fem-mot-tre. Trots att de förflyttade pucken väl ställde de inte till med allt för mycket besvär för den tjeckiska PK-formationen. Deras bästa chans kom sent under det numerära överläget när backen Gabriel Koch skickade iväg ett skott som tog i stolpen.

Kulich träffade stolpen även han fast under ett senare powerplay, men senare skulle pucken hitta rätt och därmed kunde han dubbla Tjeckiens ledning. Hans direktskott tog sig precis under benskydden på Stensrud vid 17:46 för att avrunda en period där Norge vann skottstatistiken med 13–11.

Norrmännen såg till att göra en match av det hela tidigt i den andra perioden när Johannes Lokkebergs skott, från långt håll, tog sig igenom trafiken och förbi Michael Hrabal. Därmed var Tjeckiens ledning halverad. Detta markerade det första mål som norrmännen gjort sedan den 26:e december 1990 (värt att påpeka att det bara var under tre matchers tid). Därefter var det Tjeckien som skulle dominera resten av perioden som såg till att trycka in tre ytterligare mål.

De återställde sin tvåmålsledning vid 12:15 när ett långt skott från Ales Cech hittade det bakre nätet, och 37 sekunder senare var det en 4–1-ställning tack vare Eduar Sale, som fick sig en riktigt farlig målchans. Jagandes efter pucken ned till sin egen planhalva, kunde backen Mathias Papuga få iväg en pass som Sale tog emot. Han vände och lyfte en backhand i ena hörnet innan Stensrud uppfattade vad som hände.

Sale fick sitt andra mål för matchen vid 1:14.

Matya Sapovaliv stod för det sjätte målet under ett powerplay i den tredje perioden, och Sale kunde fullborda sitt hattrick under ett ytterligare fem-mot-fyra-läge, vilket markerade lagets tredje powerplaymål för matchen. Kulich fick sitt tredje strax därpå efter en fin pass från Tomas Hamara.