Ett perfekt Slovakien överrumplar Norge
by Lucas AYKROYD|29 DEC 2023
Slovakia rejoices after Juraj Pekarcik's first-period goal in an 8-4 triumph over Norway at the 2024 IIHF World Junior Championship in Gothenburg, Sweden.
Med fyra stycken powerplaymål kunde Slovakien besegra Norge med 8–4 under fredagen. Slovakien befinner sig nu först i Grupp B i Göteborg. Detta efter att ha inlett med tre raka vinster för första gången under JVM:s historia.

Servac Petrovsky och Dalibor Dvorsky briljerade med två mål och två assist vardera. Dvorsky, en All-Star under IIHF:s U18-VM 2023, kunde därmed få ett slut på sin två matchers långa poängtorka. Filip Mesar och Maxim Strbak kunde båda bidra med tre stycken assist.

Tränaren Ivan Fenes trupp, som stod för hela fem mål i den andra perioden, når upp till sin offensiva potential med 17 gjorda mål hittills.

Norge ställs under lördagen mot Schweiz i ett extremt viktigt möte. Båda lagen står utan vinst och försöker desperat undvika det negativa kval som äger rum den 4 januari.

Slovakien, som slutade på en sjätteplats förra året, hungrar efter att knipa en medalj. De har tidigare vunnit brons under JVM år 1999 och 2015. Slovakerna möter amerikanerna, som blev förra årets bronsmedaljörer, på lördag.

Slovakiens Adam Gajan, som blev utsedd till den bäste målvakten 2023, stod för 22 räddningar under sin tredje vinst. Norges Sebastian Aarsund gjorde sin JVM-debut i nät då förstemålvakten Markus Stensrud fick vila inför matchen mot Schweiz. Däremot skulle Aarsund bli utbytt halvvägs in i matchen. Slovakien vann skottstatistiken mot Norge med 35–26.

Norges Michael Brandsegg-Nygård, som förutspås gå i förstarundan under NHL:s Draft 2024, registrerade två mål och en assist.

Brandsegg-Nygård gjorde sitt första mål vid 3:08. Den 18-årige forwarden från Oslo stal pucken efter en tekning i den norska zonen, rusade iväg, och sköt in den i nätet för att få sitt första mål i JVM. Däremot var det den enda ledningen som Norge skulle få njuta av.

Under ett slovakiskt numerärt överläge passade Petrovsky Samuel Honzek som stod framför mål och kunde styra in pucken precis under ramen vid 13:35. Det var Vancouver Giants forwardens tredje mål på tre matcher.

Bara 27 sekunder senare hittade Dvorsky Juraj Pekarchik med en slug pass över isen som sedan skulle leta sig in mellan benen på Aarsund.

I den andra perioden åkte Honzek på en hakningsutvisning i ett försök att skapa sig ett friläge som Aarsund förhindrade. Under det powerplay som följde fick Dvorsky en fin pass från Peter Repcik och tog sig in på mål för att omvandla ett backhandsskott vid 3:34.

Strbak kom rusandes in och gav pucken till Petrovsky i slottet för att ge laget en 4–1-ledning vid 6:03. Bara 1:07 senare skulle veteranen från Owen Sound Attack göra mål från samma plats. Norges tränare Christer Nylund bytte därefter ut Aarsund för Martin Lundberg.’

Lundberg fick ett tufft välkomnande när slovakerna gjorde 6–1 bara sju sekunder in i deras nästa powerplay då Dvorsky assisterade Repcik till mål vid 12:30.

Backen Luka Radijovevic fick sitt första JVM-mål under ett numerärt överläge vid 14:08. Den 16-årige spelaren är son till landslagsstjärnan Branko Radijovevic och är turneringens yngsta spelare.

I den tredje perioden skulle Norges Stian Solberg minska underläget till 7–2 vid 8:24. Dvorsky fick till sitt andra mål för matchen via ett handledsskott fem minuter senare.

Bara 42 sekunder därefter svarade Petter Vesterheim för Norge, och Brandsegg-Nygård rundade ut ställningen under ett powerplay vid 14:57 då Mesar fick två stycken tvåminutersutvisninar för hög klubba.

Slovakiens rekord mot Norge förblir perfekt under JVM. Tidigare möten mellan lagen har skett i samband med negativt kval. Slovakien vann med 4–3 i Vancouver år 2006 och 5–0 i Buffalo år 2011.