Schweiz segrare, vidare till kvartsfinal
by Andrew Podnieks|30 DEC 2023
A big second period from Switzerland earned the team a place in the quarter-finals.
Schweiz stod för fyra mål i den andra perioden och kunde därmed sudda ut ett 2–1-underläge i matchen som slutade 6–2 mot Norge. Vinsten innebär att schweizarna kvalificerat sig för kvartsfinalen som inleds på tisdag. Förlusten eliminerar Norge från slutspel. De kommer istället sluta på en femteplats i gruppen och spela mot det lag som slutat femma i Grupp A (den 4 januari) i hopp om att undvika degradering.

Norge har aldrig lyckats vinna över Schweiz i de fyra matcher som lagen mötts genom tiderna i JVM.

Disciplin, utvisningar, boxplay – kalla det vad du vill – resulterade i ännu en förlust för Norge idag. De gav sig in i denna match med hela nio insläppta mål i powerplay, flest i turneringen, och släppte in ytterligare två mål under matchens gång (och ett tredje bara sekunder efter slutet på ett annat powerplay).

Matchens inledning blev händelserik. Petter Vesterheim och Patrik Dalen hade farliga och tidiga målchanser för Norge, men båda sköt lågt och Alessio Beglieri var redo i mål. Det var vid 6:05 som schweizarna inledde målgörandet när Rico Gredig passade Simon Meier som tog sig in på mål. Meier väntade ut Markus Stensrud och lade in pucken i mål via backhand för att få sitt första mål i turneringen.

När den schweiziska backen Leon Muggli ådrog sig en femminutersutvisning och matchstraff, mötte laget motgång då de förlorade en av lagets ledande spelare när det kom till istid. Trots det var det schweizarna som stod för de farligaste målchanserna. Två stycken från Jonas Taibel som räddades av Stensrud under ett friläge som senare tog i stolpen.

Vid denna tidpunkt kändes en schweizisk vinst oundviklig men Norge hade andra planer. Noah Steen skickade iväg en puck som tog i målramen under ett senare powerplay, och norrmännen kunde näta vid 17:16 under ett ytterligare numerärt överläge. Martin Johnsen kom flygande längs höger sida, tog sig igenom det schweiziska försvaret, och avslutade genom att sätta pucken rätt upp i krysset. Därmed var ställningen 1–1.

Bara 54 sekunder senare, tog de ledningen när Dalen försökte passa till en lagkamrat i närheten av målområdet. Pucken blockerades men kom rakt tillbaka till honom, och när Beglieri skickade iväg passen, hade Dalen ett tomt mål.

Ledningen blev kortvarig. Schweizarna kvitterade vid 5:49 i den andra perioden under ett numerärt överläge när Leo Braillard hittade det bakre nätet. Fem minuter senare kunde de återta ledningen när Taibel pricksköt upp i det första krysset.

Bara 97 sekunder senare, under ett ytterligare powerplay, gjorde Rowin Dionicio ett mål som var nästintill identiskt med Taibels. Därefter skulle Thierry Schild få till lagets femte mål när han fick iväg ett vasst skott som överlistade Stensrud.

Dionicio gjorde sitt andra mål i matchen tidigt i den tredje perioden när han kom åkandes från blålinjen in mot mål innan han slutligen lyfte upp pucken förbi Stensruds handske vid 5:12.