Kanada och Celebrini firar in det nya året med vinst
by Andrew Podnieks|31 DEC 2023
Kanadas Jordan Dumais bröt 3–3-ställningen med ett powerplaymål halvvägs genom den tredje perioden i matchen som slutade i en 6–3-vinst över Tyskland i sista gruppspelsmatchen. Vinsten innebär att Kanada slutar tvåa medan Tyskland missar slutspelet då de blir femma i gruppen. Istället möter de Norge i en kamp om att hålla sig kvar i den högsta divisionen. Degraderingsmatchen spelas den 4 januari.

Det var däremot Kanadas femte mål som blev snacket på stan. Han jagade ikapp en lång pass och hann före målvakten Matthias Bittner till pucken. Därefter skickade han iväg ett snabbt skott i den tomma buren från en nästintill omöjlig vinkel. Det var hans andra mål för kvällen, och han fick även med sig en utvisning under en annan spelsekvens som sedan ledde till Dumais mål. Wow.

Inför matchen fanns det fyra stycken scenarion för tyskarna. Att förlora under ordinarie tid och missa slutspelet; vinna under ordinarie tid och sluta tvåa, före Kanada; vinna på övertid/straffläggning och sluta trea, före Finland; förlora på övertid/straffläggning och sluta fyra, och därmed knuffa ned Lettland till det negativa kvalet.

Detta var Tysklands 200:ade match under JVM. 29 av matcherna har spelats mot Kanada, varav en har slutat i vinst för tyskarna. Matchen slutade 7–6 efter straffläggning och ägde rum den 2 januari 1981 i Eissporthalle i Kaugbeuren, Tyskland.

Matchen kunde inte ha inlett mer dramatiskt — av helt fel anledningar. Bara elva sekunder in i matchen skulle Conor Geekie åka på det större straffet och matchstraff efter en tackling mot huvudet.

Trots att Kanadas spelare gjorde ett bra jobb i det numerära underläget, var de inte perfekta, och Tyskland kunde inleda målskyttet vid 2:57 när Julian Lutz skickade iväg ett skott förbi Mathis Rousseau, som gjorde sin fjärde raka start i nät för Kanada.
Tre och en halv minut senare gjorde Kanada mål när Macklin Celebrini fick sitt tredje mål i turneringen. Han kom åkande genom mitten av isen och överlistade Matthias Bittner med ett sylvasst skott.

I en kamp mellan lagens nummer 24:or, såg Tyskland till att hålla ställningen 1–1 tack vare en fin räddning av sin 24, Roman Kechter. Bittner lockades ut långt ifrån målburen och Kanadas nummer 24, Denton Mateychuck, hade ett tomt mål framför sig, men Kechter gled över isen och förhindrade att pucken gick i nät.

Kanada tog sedan sin första ledning under ett powerplay vid 14:37 när Nate Danielson gjorde en spektakulär pass till Brayden Yager, och denna gång satt pucken i den tomma målburen.

Trots att Kanada hade majoriteten av puckinnehavet i den andra perioden, missade de om och om igen och saknade samspel kring det tyska målet. Samtidigt hade tyskarna fått sig ett powerplay och gjort ställningen 2–2 vid 1:49 när Kechter skickade iväg ett skott över Rousseaus handske. Den gemensamma faktorn under båda de tyska målen var att en spelare stod stationerad framför målvakten för att skymma sikten.

Inte senare än vid den tredje periodens start hade Kanada visat lite kreativitet och blev belönade under ett anfall. Carson Rehkopf kom farandes längs den vänstra sidan och väntade ut alla innan han skickade en pass till slottet där Owen Beck skickaden den i en öppen kasse för en 3–2-ledning.

En dubbel tvåminutersutvisning för Jordan Dumais förstörde firandet när Julius Sumpf kvitterade vid 7:32 med en extra man på isen. Japp, spelaren stod precis framför Rousseau.

Celebrini, Kanadas 17-åriga och bästa spelare på isen, åkte sedan från ena änden till den andra och fick med sig en utvisning. Kanada kunde då återta ledningen exakt en minut efter Sumpfs mål. Det var samma Dumais som befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde skicka in en retur i det bakre nätet för att ge Kanada en 4–3-ledning.

Easton Cowan jämnade ut siffrorna när han gjorde ett mål i tom kasse.