Livsfarliga USA vinner sitt sjätte guld
by Andrew Podnieks|05 JAN 2024
USA utnyttjade varje chans väl och åkte sig fram till en nästintill perfekt 6–2-vinst över Sverige för att ta sitt sjätte guldmedalj genom tiderna. De vann sitt första 2004 och har vunnit sina sex stycken medaljer under ett 21-års spann.

För Sverige blev det en hjärtekrossande förlust på hemmais. Detta markerade den sjunde gången landet varit värdnation för turneringen, men har hittills inte lyckats ta ett guld på hemmaplan.

Matchen började avvaktande, men Sverige såg till att ta kommandot och hade pucken i amerikanernas ände under längre perioder. Trots det missade skotten ofta mål och laget satte inte Trey Augustine under alltför stor press. Deras bästa spelare var Noah Östlund som hade tre farliga målchanser. Men han sköt högt på första, lyckades inte med sitt backhandsförsök mellan benen, och stoppades av Augustine efter en skicklig manöver.

I den andra änden kunde Quinn Finley sära på försvaret och kom in helt fri mot mål. Hävelid försökte med en pokecheck och Finley förflyttade sig åt sidan men fick inte tillräckligt med utrymme. Amerikanerna slog till med sitt inledande mål vid 16:56 efter en fin spelsekvens av backen Will Smith. Från blålinjen skickade han en passning till Gabe Perreault som var placerad intill målburen. Perreault kunde styra in pucken förbi burväktaren och in i mål, vilket fick skaran med amerikanska supportrar att jubla.

Svenskarna fick precis den start de behövde i den andra perioden. De kvitterade vid 2:13 via en spelsekvens vi sett förut. Mattias Hävelid avlossade ett enkelt skott från blålinjen som vackert styrdes in av Otto Stenberg. Svenskarna fortsatte att sätta press och var det bättre laget, men gång på gång skulle de missa mål under farliga målchanser.

Men amerikanerna var helt briljanta i motattacken. De skickade iväg en man så fort de fick puckinnehav i sin ände. Will Smith skapade ett halvt friläge genom sin hastighet och hårda arbete, men han missade mål. Vid ett annat tillfälle kunde Isaac Howard ta hand om en puck längs sargen efter ett rensningsförsök när en svensk back vänt sig åt fel håll. Howard kom helt ensam och slank pucken mellan benen på Hävelid vid 9:24 för att återställa amerikanernas ledning.

Till hemmasupportrarnas missnöje kunde USA utöka sin ledning fem minuter senare. Howard kom från bakom målburen och fejkade en passning in framför mål, och gick på avslut istället. Pucken tog på burväktarens skridsko och in, vilket tystade publiken och gav gästerna en 3–1-ledning.

Sverige fick däremot ett välbehövligt mål innan periodens slut. Under ett numerärt överläge avlossade Jonathan Lekkerimäki ett högt skott från blålinjen förbi Augustine med bara 5.2 sekunder kvar på klockan. Ett minst sagt motiverande mål.

Men amerikanernas respons kom bara 1:19 in i den tredje perioden efter att Sverige ådragit sig en onödig icing. USA vann den tekning som följde och pucken kom tillbaka till blålinjen där Zeev Buium fick iväg ett skott som Hävelid förmodligen skulle ha kunnat stoppa. 4–2 till USA.

För att göra saker och ting ännu värre ådrog sig Östlund en dubbel tvåminutersutvisning för hög klubba halvvägs genom perioden, och trots att de svenska penalty killers var felfria, ödslades fyra mer minuter av klockan till USA:s fördel. Strax efter att Östlund återvänt till isen skickade han iväg ett skott som träffade stolpen, och därefter skulle Ryan Leonard hinna först till pucken i svenskarnas ände. Leonard kunde då omvandla målchansen till ett fint skott som satt vid 16:12. Målet kunde mer eller mindre avgöra matchen.

Rutger McGroarty säkrade vinsten med mål i tom kasse vid 16:50.