Asplund liekeissä Ruotsin voittopelissä
Kirjoittaja: Organisaatio|15 TOUKO 2022
Ruotsin Rasmus Asplund tekee toisen maalinsa Tshekin maalivahti Karel Vejmelkaa vastaan.
share
Buffalo Sabresin Rasmus Asplund johdatti Ruotsin turnauksen toiseen voittoon kahdella maalillaan. Ottelu Tshekkiä vastaan päättyi 5-3. Asplund teki ratkaisevan tasoitusmaalin ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla.

Asplundin lisäksi Ruotsin maalintekijöinä kunnostautuivat Emil Bemström, Mathias Brome ja Anton Bengtsson. Tshekkien maalit olivat David Krejcin, Tomas Kundratekin ja Matej Blümelin käsialaa.

Avauspelinsä kolmella kentällisellä pelannut Ruotsi oli leimauttanut ennen sunnuntain peliä hyökkääjien Oskar Lang ja Nils Amanin pelipassit.

Valmentaja Johan Garpenlöv oli myös vaihtanut maalivahdin ja Magnus Hellberg oli torjuntavuorossa. Seurakaverit Lucas Wallmark ja Joakim Nordström pääsivät pelaamaan yhdessä.

Tshekki oli tehnyt vain yhden muutoksen Iso-Britannian voittaneeseen joukkueeseen. Phoenix Coyotesin maalivahti Karel Vejmelka korvasi Lucas Dostalin tolppien välissä.

Tshekki onnistui tekemään avausmaalin kuuden minuutin jälkeen. Ruotsin puolustus epäonnistui kiekon purussa ja kaksi 36-vuotiasta tshekki-veteraania pääsi maalintekoon. David Krejci upotti kiekon Hellbergin taakse Roman Cervenkan syötöstä.

Hellberg ei hätkähtänyt avausmaalista. “Me puhuimme keskenämme, että ottelu kestää 60 minuuttia. Joskus alku on vaikea ja joskus erinomainen. Me halusimme keskittyä pelisuunnitelmaan, laukoa kiekkoa syvään ja mennä perään. Me tiedämme, että he eivät mielellään puolusta, mutta he ovat taitava joukkue ja olen ylpeä siitä, kuinka joukkueemme pelasi tänään.”

Matej Stransky oli lähellä kasvattaa Tshekin johtoa 17. minuutilla, mutta Radin Simonin syöttämä veto osui ylärautaan.

Sitten kaikki muuttui. Hynek Zohorna sai ottelun ensimmäisen jäähyn ja Ruotsin ylivoimapeli pääsi käyntiin. Wallberg laukoi tyhjän maalin ohi ja Max Friberg osui tolppaan. Molemmille joukkueille tuomittiin väkivaltaisuusjäähyt.

Seuraavan aloituksen jälkeen Bemström laukoi kiekon maalille ja Asplund viimeisteli tasoituksen tshekkiläisen mailasta kimmonneesta kiekosta.

Pettynyt Cervenka totesi “Me emme aloittaneet toista erää hyvin. Olimme tappiolla ja oli vaikea päästä takaisin peliin.”

Toisen erän alussa jäähyt koituivat Tshekin kohtaloksi. Kahden miehen ylivoimalla Wallmark syötti Bemströmille joka laukoi maalin kattoon one-timerilla.

Brome teki kolmannen maalin ottamalla irtokiekon haltuun keskialueella ja edeten oikeaa laitaa maalille. Vejmelkan virhearvion takia Bromen veto meni maaliin suojuksen yli.

Jäähyltä kentälle tullut Erik Gustafsson teki esityön Ruotsin neljänteen maaliin. Asplundin illan toisen maalin jälkeen Tshekki vaihtoi maalivahtia ja Marek Langhamer pääsi torjuntatöihin.

Tshekin joukkue sai uutta uskoa, kun Kundratek laukoi ylivoimalla Cervenkan syötöstä tilanteeksi 2-4.

”Lisäsimme liikettä kolmannessa erässä  ja saimmekin muutaman tilanteen, mutta liian myöhään”, sanoi Cervenka. ”Tutkimme virheemme ja valmistaudumme paremmin seuraavaan peliin.”

Kolmannessa erässä tuli kaksi salamamaalia. Ensin Bengtsson lisäsi Ruotsin johtoa, mutta 30 sekuntia myöhemmin Cervenka merkkautti illan kolmannen syöttöpisteensä. Nuori Blümel onnistui tässäkin pelissä maalinteossa. Cervenkalla on nyt turnauksessa kuusi syöttöpistettä ja Blümelillä neljä tehopistettä (3+1) ensimmäisissä MM-kisoissaan.

”Oli mukava tehdä maali, mutta tiedän itsestäni ja joukkueestani, että pystymme pelaamaan paljon paremmin,” Blümel pohti. ”Teimme ensimmäisen maalin, mutta kaiken kaikkiaan emme saaneet hyvää starttia peliin. Otimme paljon jäähyjä ja he rankaisivat niistä.”

Tshekkien aika alkoi käydä vähiin. Kari Jalonen otti maalivahdin pois reilut kaksi minuuttia ennen pelin loppua, mutta joukkue ei saanut aikaan kontrolloitua hyökkäystä. Edes viimeisellä minuutilla otettu aikalisä ei auttanut Tshekkejä.