Itävallalle historiallinen voitto Tshekistä
Kirjoittaja: Organisaatio|17 TOUKO 2022
Itävallan Brian Lebler tasoitti ottelun viimeisellä minuutilla.

Itävalta otti kautta aikojen ensimmäisen voittonsa Tshekistä voittomaalikilpailun jälkeen Tampereella. Brian Lebler teki 1-1 tasoitusmaalin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla ja Peter Schneider oli voittomaalikilpailun ainoa onnistuja.

Ennen tiistain ottelua Itävalta ei ollut koskaan voittanut tshekkejä aikuisten arvoturnauksessa. Se oli kohdannut Tshekin ja Tshekkoslovakian joukkueet maailmanmestaruuskisoissa yhteensä 17 kertaa ja talviolympialaiset mukaanlukien 22 kertaa ja hävinnyt niistä jokaikisen.

”Tämä on uskomatonta,” Itävallan kapteeni Manuel Ganahl sanoi. ”Meille oli jo saavutus, kun saimme pisteen USA:lta. Se antoi meille lisää itseluottamusta. Tänään olimme hyvin keskittyneitä ja pelisysteemimme toimi erittäin hyvin. Olemme onnellisia, kun vihdoin onnistuimme voittamaan Tshekin.”

”Tämä on erityisen tärkeää meille,” lisäsi päävalmentaja Roger Bader. ”Itävalta voitti joukkueen, joka yleensä pelaa MM-mitaleista.”

Itävallan parhaana pelaajana palkittiin ansaitusti maalivahti Bernhard Starkbaum, joka torjui ottelussa yhteensä 24 laukausta ja piti maalinsa puhtaana voittomaalikilpailussa.

”Yritin vain saada laukaisijan tekemään ensimmäisen liikkeen ja reagoin siihen,” Starkbaum kuvaili voittomaalikilpailua. ”He ovat NHL:n parhaita pelaajia, he ovat kaikki vaarallisia. Tänään minulla oli tuuria.”

Ottelusta saadut kaksi pistettä olivat arvokkaat Itävallalle, mutta Roger Baderin joukkue oli vielä 38 sekuntia ennen pelin loppua vaarassa jäädä kokonaan ilman pisteitä. Lisäksi Itävallan maali hyväksyttiin vasta videotarkistuksen jälkeen. Lebler otti irtokiekon haltuunsa jalallaan, mutta onnistui vielä kurkottamaan mailansa siihen ennenkuin kiekko meni maaliviivan yli. Hetkeä myöhemmin maalikin siirtyi paikaltaan, mikä lisäsi tilanteen epäselvyyttä.

Tshekin joukkueeseen oli poikkeuksellisesti nimetty kahdeksan puolustajaa ja yksitoista hyökkääjää. Dominik Simon oli palannut kotiin henkilökohtaisista syistä ja NHL-kautensa päättäneet Bostonin David Pastrnak ja Toronton David Kämpf eivät olleet vielä saapuneet kisapaikkakunnalle. Washingtonista tullut puolustaja Michal Kempny pelasi turnauksen ensimmäisen ottelunsa.

Itävallallakin oli hyökkäyspään ongelmia, sillä sekä Thomas Raffl että Benjamin Baumgartner puuttuivat kokoonpanosta. 35-vuotias joukkueen kapteeni Raffl on joukkueen kokenein hyökkääjä. 22-vuotias Baumgartner loukkaantui sunnuntaisessa USA-ottelussa eikä pelaa enää näissä kisoissa. Puolustaja Nico Brunner pelasi laiturin tontilla tänään.

”Siinä on juuri yksi esimerkki niistä pienistä asioista, joita jokainen tekee auttaakseen joukkuetta,” lisäsi Ganahl.

Joukkueiden viimeisin kohtaaminen on vuodelta 2019 ja silloin Tshekki voitti 8-0, mutta tämän illan kaltainen ottelu oli odotettavissa ennemmin tai myöhemmin.

Tshekki Matej Stransky laittoi reboundin maaliin kahdeksannella minuutilla, mutta Itävallan valmentaja Roger Bader haastoi tilanteen. Videotarkistuksen jälkeen maali hylättiin, koska Tomas Hertl häiritsi maalivahti Starkbaumia. Tolpatkin olivat Starkbaumin apuna, kun Hronekin laukaus meni hänen ohitseen Tshekin pelatessa ylivoimalla.

Tshekki teki avausmaalinsa kaksi minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua. Kisojen pistepörssiä kahden pelin jälkeen johtanut Roman Cervenka (0+6) teki ensimmäisen maalinsa. Johtotilanteesta huolimatta peli ei ollut täysin Tshekin hallinnassa. Päättäväinen Itävallan puolustus teki maalinteosta hankalaa, kuten Kempny tunnustaa. ”Meidän täytyy saada enemmän laukauksia, reboundeja ja rumia maaleja,” hän sanoi. ”Mielestäni yritimme pelata liikaa laidoilla. Meidän täytyy pyrkiä pelaamaan keskellä ja laukoa enemmän. Jos teemme sen, voitamme seuraavan ottelun.”

Aikaisemmat Itävallan joukkueet olisivat varmaan lamaantuneet tappiotilanteessa, mutta tämän vuoden joukkue on vahvempaa tekoa. Itävalta varmisti toisessa erässä, ettei Tshekki päässyt samanlaiselle karkumatkalle kuin avausottelussa Iso-Britanniaa vastaan. David Krejcin maalirautavetoa ja Jakub Flekin ohimennyttä rystylaukausta lukuunottamatta Starkbaumin maalilla ei ollut vaarallisia tilanteita.

”Jos aiomme voittaa joitain näistä joukkueista, meidän on todella pitäydyttävä pelisuunnitelmassamme,” sanoi maalivahti. ”Teimme niin tänään ja siksi ansaitsimme voittomme. Puolustajat blokkasivat vetoja ja taistelivat jokaisesta sentistä.”

”On vaikea sanoa [mikä meni vikaan] mutta mielestäni meidän olisi pitänyt tehdä enemmän kuin yksi maali,” sanoi Tshekin puolustaja Jan Scotka. ”Meillä oli muutama tilanne ja niistä täytyy onnistua. On vaikea voittaa otteluita, jos teemme vain yhden maalin."

Itävallan hyökkäyspelin ongelmat olivat nähtävissä kolmannen erän alussa. Cervenkan huitomisjäähyn aikana Itävalta onnistui laukomaan vain kerran maalia kohti.

Osa menee tiukan otteluohjelman piikkiin. Itävalta aloitti peräkkäisillä peleillä Ruotsia ja USA:ta vastaan. Yhden vapaapäivän jälkeen on taas kaksi peliä peräkkäin; huomenna vastassa on Norja.

”Meillä on neljä ottelua viiden päivän sisällä, joten tänään pelasimme enemmän trappia,” Bader selitti. ”Tavallisesti karvaamme enemmän, mutta mielestäni meillä oli hyvä kokonaisuus.”

Vähitellen Itävalta onnistui lisäämään vauhtia. Nico Feldner pääsi jo haastamaan Vejmelkan taidokkaalla rystyvedollaan ennenkuin Starkbaum otettiin pois maalilta ja Itävalta onnistui tasoittamaan kuudella kenttäpelaajalla.