Kazakstan pysyy ylhäällä, Italia putoaa
Kirjoittaja: Organisaatio|23 TOUKO 2022
Kazakstan pudottaa Italian 5–2 voitolla 2022 Jääkiekon MM-Kisoissa Helsingissä. Kuvassa Kazakstanin Kirill Panyukhov (#22) ja Dmitri Shevchenko (#95), sekä Italian Daniel Glira (#21).

Kazakstan voitti Italian maalein 5–2 maanantai-iltapäivällä Helsingissä. Voiton ansiosta Kazakstan säilyy korkeimmalla sarjatasolla myös ensikevään 2023 Jääkiekon MM-Kisoissa. Italia jää viimeiseksi A-lohkossa ja tippuu näin ollen alemmalle sarjaportaalle.

Kazakstanin ainoan voiton myötä, tekevät he historiaa. Vain kerran aikaisemmin (2004–06) Keski-Aasian joukkue on pystynyt pysymään korkeimmalla sarjatasolla MM-kisoissa.

”Me toivoimme, ettei turnauksen ratkaisu olisi jäänyt tähän otteluun. Yritimme voittaa pelejä aikaisemmin, mutta avainpelaajien loukkaantumiset ja poisjäännit vaikuttivat peleihimme. On loistava juttu meille, että pääsemme pelaamaan kisoissa myös ensi vuonna.” Sanoi Kazakstanin Jesse Blacker.

Voittajajoukkueella onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Alikhan Asetov teki joukkueensa voittomaalin toisessa erässä. Puolustaja Valeri Orekhov saalisti tehot 1+1, ollen joukkueensa paras pistemies turnauksessa seitsemällä pisteellä. Varakapteeni Curtis Valk, kapteeni Roman Starchenko ja Nikita Mikhalis onnistuivat myös maalinteossa. Kazakit onnistuivat ottelussa kahdesti ylivoimalla.

Brandon McNally ja Diego Kostner tekivät Italian maalit ottelussa.

” Tämä oli ehkä meidän huonoin esityksemme tässä turnauksessa. Taistelimme ja teimme töitä niin kovaa kuin pystyimme. Meillä oli muutamia virheitä mitkä maksoivat meille maalit.” Sanoi Pettynyt Alex Petan.

Joukkueiden maalivahdit olivat turnauksessa kaikista kiireisimmät. Kazakstanin Andrei Shutovin vartioimaa maalia kohti lauottiin 191 laukausta turnauksen aikana. Kolmannessa erässä pois vaihdettu Andreas Bernard kohtasi turnauksen aikana 162 laukausta.

Molemmat joukkueet olisivat ansainneet paremman kohtalon. Italian ainoa piste tuli Ranskaa vastaan jatkoaikatappiossa. Italia johti kyseistä peliä vielä 1–0 vain reilu minuutti ennen päätössummeria, mutta ranskalaiset onnistuivat tulemaan rinnalle ja ohi. Kazakstan puolestaan pelasi peräti neljä yhden maalin tappiopeliä ja pystyivät antamaan hyvän vastuksen hallitsevalle Maailmanmestari Kanadalle, saamatta kuitenkaan pistettäkään ennen Italia-ottelua.

Kazakstanin kokoonpanosta puuttui kaksi tärkeää pelaajaa. Konkaripuolustaja Viktor Svedberg sekä hyökkääjä Kirill Savitski eivät pystyneet osallistumaan otteluun.

Ottelu alkoi varovaisella pelaamisella, mutta Simon Kostnerin koukkaamisrangaistus avasi Kazakstanille paikan tehdä ottelun avausmaali. Valk pystyi Bernardin hyvän torjunnan jälkeen nikkaamaan ylivoimalla kiekon maaliin ajassa 11.22.

Gregory Irelandin luotsaama Italia pystyi kuitenkin tasoittamaan ottelun ylivoimalla. Adil Beketayev kärsi estämisjäähyä rangaistusaitiossa, kun ajassa 14.57 McNally onnistui ohittamaan rannelaukauksella Shutovin.

Lannistumaton Kazakstan pystyi palauttamaan johdon vain minuutti tasoitusmaalin jälkeen. Orekhovilta upea rannelaukaus yläkulmaan ohi Bernardin ja lukemiksi 2–1. Maali oli 22-vuotiaalle jo turnauksen kolmas.

Toisessa erässä Kazakstan jatkoi vyöryttämistään. Yegor Petukhovin toimitus maalille löytää Asetovin maalinedestä ja peli näin ollen 3-1 lukemiin.

Italia ei luovuttanut, vain 57 sekuntia myöhemmin Diego Kostner kavensi ottelun survomalla kiekon maaliin ohi Shutovin. Tämä jäi Italian viimeiseksi maaliksi.

Blacker kunnioitti italialaisia: ”He rajoittivat meidän paikkojamme ja pelasivat kovaa. Se ei ollut helppo peli.”

Vain vähän yli minuutti jäljellä toista erää, italialaispuolustaja Dylan di Perna taklasi kyseenalaisesti kazakkihyökkääjä Mikhail Rakhmanovia. Erotuomarit luistelivat katsomaan tilanteen jälkikäteen videolle. Di Pernalle polvitaklauksesta ottelurangaistus ja näin ollen johdossa olevat kazakstanilaiset pääsivät viiden minuutin ylivoimalle.

Kolmannessa erässä jatkunut ylivoima tuotti lopulta tulosta. Starchenko antoi kazakstanilaisille tilaisuuden hengähtää. Veteraanikapteeni ohitti oikealta B-pisteeltä lähteneellä vedolla Bernardin ja ottelun lukemiksi merkattiin 4–2. Maali oli Starchenkon toinen näissä kisoissa.

Nikita Mikhailis laittoi viimeisen naulan Italian arkkuun ajassa 46.02. 5–2 maalin johdosta, Bernard vaihdettiin maaliltaan pois ja Justin Fazio kentälle hänen tilalleen.

Italialaiset epäonnistuivat kostaakseen viime vuoden Riian kisojen turpasaunan 11–3 Kazakstanille. Kaksi sitä edellistä kohtaamista vuosilta 2006 ja 2010, Italia on voittanut näiden kahden maan kohtaamisen.

Petan arvioi isossa kuvassa Italian esitystä: ” Kokonaisuudessaan, teimme hyvää työtä läpi turnauksen. Kamppailimme Olympiamitalisteja vastaan ja olimme pelissä mukana koko ajan. Jos olisimme saaneet muutaman lisäpaikan, ehkä olisimme saaneet kolme pistettyä kaivettua.  Teimme mielestäni paljon hyviä asioita. Totta kai nyt meidän pitää asettaa uudet tavoitteet ja tehdä töitä päästäksemme takaisin ylös.”