USA voittaa Norjan niukasti
Kirjoittaja: Organisaatio|24 TOUKO 2022
Ryan Hartman (#38), joka taistelee Norjan puolustajan Johannes Johannesenin (#4) kanssa maalivahti Henrik Haukelandin edessä, teki ensimmäisen USA:n maalin ottelussa.

USA voitti Norjan 4-2  joukkueiden viimeisessä B-lohkon ottelussa 2022 Jääkiekon MM-kisoissa Nokia Arenassa Tampereella. Ottelussa ei ollut panosta kummallekaan joukkueelle.

USA:n Alex Galchenyuk oli kahdella syötöllään ainoa pelaaja, joka saalisti useamman tehopisteen. Galchenyukin on alkusarjan viidellä tehopisteellään tasoissa USA:n sisäisessä pistepörssissä Adam Gaudetten kanssa.

”Olemme hyvässä vedossa,” sanoi Gaudette. ”Parissa viime pelissä olemme olleet teräviä ja pelimme on tullut yhtenäiseksi. Ei ole merkitystä, ketä vastaan pelaamme, keskitymme aina omaan peliimme. Sway on luotettava maalivahti, puolustuksemme pelaa hyvin, hyökkääjämme tekevät oikeita asioita, joten meillä on hyvä tilanne.”

”Mielestämme olimme alussa hieman huolimattomia, meidän olisi pitänyt saada enemmän kiekkoa maalille ja olla tehokkaampia,” sanoi Norjan hyökkääjä Martin Rønnild. ”Olen todella ylpeä. Pelasimme hyvin turnauksessa ja tässä pelissä olimme vahvoja.”

USA voitti laukaukset 36-23. USA:n maalivahti Jeremy Swaymark pelasi vain ensimmäisen erän torjuen yhdeksän laukausta. Strauss Mann torjui yhteensä 12 laukausta toisessa ja kolmannessa erässä. Norjan maalivahti Henrik Haukeland pelasi koko ottelun torjuen 32 amerikkalaista laukausta.

Jo ennen ottelun alkua amerikkalaiset tiesivät päätyvänsä B-lohkossa neljänneksi. Sijoitus varmistui, kun Ruotsi voitti Latvian aikaisemmin päivällä. Joten USA matkustaa Helsinkiin, jossa se kohtaa torstaina A-lohkon voittajan Sveitsin.

Norjalaiset puolestaan tiesivät, että ottelu olisi heidän viimeinen tässä turnauksessa. Voitolla he olisivat voineet nousta kuudennelle sijalle, mutta heidän lopullinen sijoituksensa on B-lohkon seitsemäs ja koko kisojen 13.

”Taistelimme joka pelissä,” sanoi Norjan kapteeni Mathis Olimb, joka pelasi 14. MM-kisaturnauksensa. ”Annoimme kaikkemme tässä turnauksessa, mutta meillä ei ollut tuuria, jonka olisimme mielestäni ansainneet. Voitimme silti tarvitsemamme ottelut, jotta säilytimme paikkamme kisoissa ja se riittää meille.”

Galchenyuk syötti USA:n kaksi ensimmäistä maalia. Avausmaalin teki Ryan Hartman.

“Edellisessä pelissä emme onnistuneet maalinteossa ja se syö itseluottamusta, joten maali tuli hyvään paikkaan,” sanoi Hartman, joka pelasi vasta toisen ottelunsa turnauksessa. ”Yritämme saada pelin painopisteen haltuumme jokaisessa pelissä ja tämä oli hyvä askel siihen suuntaan.”

Toisen maalin teki samoin Galchenyukin syötöstä Matthew Boldy, joka on Hartmanin seurakaveri Minnesota Wildissä. ”Olemme Boldyn kanssa pelanneet yhdessä muutaman kerran. Viime vuonna pelasin Galin kanssa ja heidän kanssaan kemiat toimii ja on helppo pelata.”

Norja avasi maalitilinsä toisen erän alussa, kun Michael Haga syötti Andreas Martinsenin läpiajoon.

Kolme minuuttia myöhemmin USA teki maalin, joka hylättiin videotarkistuksen jälkeen, koska kiekko oli mennyt maaliin erotuomari Jeff Ingramin luistimesta.

Toisen erän puolivälissä USA meni kuitenkin lopulta 3-1 johtoon Ben Meyersin maalilla ajassa 28.05.

Daniel Rokseth toi Norjan takaisin yhden maalin päähän heti kolmannen erän alussa, kun hän laukoi Kristian Jakobssonin syötöstä one-timerin.

Aikaa oli vielä paljon jäljellä, mutta USA onnistui estämään Norjan hyökkäysyritykset, jopa Lettierin koukkausjäähyn aikana. Viimeiset minuutit amerikkalaiset pitivät kiekon lähes kokonaan omalla hyökkäysalueellaan.

”Alkusarjan tavoite on antaa joukkueelle mahdollisuus kilpailla mitalista ja sen me teimme,” sanoi USA:n hyökkääjä Austin Watson. ”Kiitos koko joukkueelle. Hyökkääjät pelasivat hyvin vajaalukuisen puolustuksen tukena. Joukkueen etu on ollut alusta lähtien ykkösasia.”

Selvitettyään alivoimansa muutama minuuttia ennen pelin loppua Norja onnistui pääsemään kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, mutta Mann torjui Jakobssonin vedon.

Sean Ferrell teki loppulukemiksi 4-2 kaukovedolla tyhjään verkkoon, kun pelikellossa oli aikaa 39,1 sekuntia.

Norjan turnauksen loppuminen merkitsi myös Petter Thoresenin valmennusuran loppua.

”Hän on legenda Norjassa, sekä pelaajana että valmentajana,” sanoi Olimb. ”Hän on tehnyt upeaa työtä maajoukkueessa. Minulla on hänestä vain hyvää sanottavaa.”