Suomi voitti Unkarin selkein luvuin
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|19 TOUKO 2023
Mikko Lehtonen (#4) avasi Suomen maalinteon 7-1 Suomelle päättyneessä ottelussa.
share
Mestaruutta puolustavat suomalaiset syttyivät kolmannen erän viidestä maalista ja löivät Unkarin perjantaina maalein 7-1. Voitto oli Suomelle kisojen kolmas varsinaisella peliajalla.

Päävalmentaja Jukka Jalosen joukkue saapui epäilemättä hakemaan samankaltaista voittoa, josta Ruotsi nautti eilen annettuaan unkarilaisille 7-1 selkäsaunan. Tähän tavoitteeseen päästiin. Kahden ensimmäisen erän aikana isäntien kiekon liike ja asemointi jäällä ei ollut niin terävää, kuin joukkue olisi toivonut, mutta pelin viimeiset 20 minuuttia näyttivät lupaavilta. Suomi teki ottelun aikana myös kaksi ylivoimamaalia.

”Mielestäni kokonaisuus oli aika hyvä”, kapteeni Marko Anttila sanoi. ”Tietysti ensimmäisessä erässä emme saaneet kovin montaa maalia, ja annoimme heille vähän liikaa tilaisuuksia. Mutta kolmas erä oli mielestäni todella hyvä esitys meiltä. Olen iloinen, että teimme maaleja ja saimme paremmat fiilikset niistä.”
Mikko Rantanen siirtyi syöttötilastojen kärkeen, tehtyään tänään kolme syöttöpistettä. Yhteensä Rantanen on syöttänyt MM-kisoissa jo seitsemän maalia. 26-vuotiaan supertähden maalitili pysyy kuitenkin avaamatta, huolimatta 55 osumasta Colorado Avalancen riveissä tällä kaudella.

”Mielestäni hän kuuluu maailman viiden parhaan pelaajan joukkoon ja on totta kai iso pelaaja meille”, totesi Anttila. ”Tämä oli todella, todella hyvä peli häneltä.”

Suomen seuraava tilaisuus hioa peliään on lauantaina Itävaltaa vastaan.
Unkarilaisilla, jotka pelaavat Saksaa vastaan ensi sunnuntaina, on vain kaksi pistettä jatkoaikavoitosta Ranskaa vastaan. "Ei se koskaan tunnu hyvältä, kun tehdään niin paljon maaleja omiin, mutta luulen, että saamme tästä vietäväksi myös jotain positiivista", sanoi Unkarin Kristoff Papp. "Meillä ei ole ikinä ollut niin tasaista peliä kuin Suomea vastaan kahdessa ensimmäisessä erässä. Voimme käyttää noita kahta erää rakentaaksemme peliämme ja korjataksemme virheemme kolmannessa erässä."

Jalonen jatkaa kokoonpanojen muokkaamista. SHL:n maalintekijä Antti Suomela korvasi Jere Sallisen kakkoskentässä ja Tappara-hyökkääjä Waltteri Merelä sijoitettiin neloskenttään Ahti Oksasen tilalle.

Suomen maalilla Jussi Olkinuora, viime vuoden MM-kisojen arvokkain pelaaja, torjui toisen pelinsä, aloitettuaan turnauksen 4-3 voitolla Saksasta. Emil Larmilla, jonka kolmeen otteluun sisältyvät 4-1 tappio Yhdysvalloille sekä 2-1 häviö Ruotsille voittomaalikilpailusta, oli tänään vapaapäivä. Tapparatähti ja CHL:n tämän vuoden arvokkain pelaaja Christian Heljango istui ottelun ajan vaihtopenkillä.

Suomi vei ottelun laukaukset 44-13.

”Paranee ja paranee, niin kuin pitääkin”, Atte Ohtamaa sanoi. ”Tällaisissa turnauksissa täytyy kehittyä jokaisessa pelissä, ja uskon että olemme sen suhteen hyvällä polulla.”

Kuten Ruotsiakin vastaan, unkarilaiset aloittivat energisesti ja jopa yllättivät puolustavat mestarit ottelun alussa. Suomen ensimmäinen ylivoima taas ei näyttänyt kovin järjestäytyneeltä.

Mikko Lehtonen laukoi Suomen ensimmäisen maalin ajassa 12:52. Eniten maaleja tehnyt siniviivapakki pisti kiekon sisään Rantasen syötöstä.

Juuri ennen erän päättymistä Kasperi Kapanen keskitti kiekon maalilinjan takaa Juho Lammikolle mutta unkarilainen maalivahti Bence Balizs torjui laukauksen oikealla patjallaan. Toisen erän ylivoimapelissä Kaapo Kakko käänsi Joel Armian poikkisyötön 2-0 johtoon, mikä huudatti suomalaisia kannattajia Nokia Arenalla.

Unkarin Balazs Sebok, joka pelaa ammatikseen Tampereen Ilveksessä, kavensi tilanteen 2-1 ajassa 6:46. Olkinuora pysäytti varakapteeni Tamas Pozgain rannelaukauksen hanskallaan, mutta pomppukiekko tippui maalialueelle Olkinuoran taakse, josta Sebok löi sen maaliin.

Suomalaiset tuskailivat muidenkin vaarallisten tilanteiden kanssa, ja Olkinuora sai hädin tuskin oikean patjansa Balokin rannelaukauksen eteen. Kolmas erä toi kuitenkin parempia asioita.

Vain 51 sekuntia kolmannen erän alusta, Ohtamaan veto lensi yli Balizsin hanskan maaliin. Reilun kolmen minuutin kohdalla Rantanen tarjoili ja Hartikainen laukoi kiekon reppuun. Vain kolme minuuttia myöhemmin Kapanen iski lukemat jo 5-1.

”Olen todella iloinen, että niin moni teki maalin tänään”, Hartikainen sanoi. ”Monelle heistä tämä oli heidän ensimmäinen maalinsa tässä turnauksessa ja se on huikea juttu meille.”

Tunnelma oli riemukas sinivalkoisten fanien keskuudessa, kun he lauloivat vuoden 1995 MM-kisojen klassikon ”Den Glider in” (liittyen Suomen 4-1 voittoon isäntämaa Ruotsista finaalipelissä).

Merelän kasvoilla paistoi leveä hymy 6-1 osuman jälkeen, ja Armia viimeisteli vielä 7-1 voittomaalin ottelun viimeisellä minuutilla.

Unkarilaiset saivat vain kahdeksan laukausta maalia kohti kahden viimeisen erän aikana, mutta ainakaan he eivät jääneen täysin ilman, kuten Tre Kronoria vastaan.

Suomi päihitti Unkarin 3-0 joukkueiden ainoassa aikaisemmassa kohtaamisessa vuoden 2016 MM-kisoissa. Maalivahti Juuse Saros otti 13 torjuntaa ja Suomi vei laukaukset 51-13. Tuo peli pysyi 0-0 tilanteeessa, kunnes Ohtamaa teki maalin toisessa erässä ajassa 16:22.