Tiffels pitää elossa Saksan unelmaa
Kirjoittaja: Andy Potts|27 TOUKO 2023
Saksan pelaajat juhlivat Frederik Tiffelsin jatkoaikamaalia.
Saksan Frederik Tiffels kirjoitti uuden luvun saksalaiseen jääkiekkohistoriaan tehdessään jatkoaikamaalin vuoden 2023 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen välierissä Yhdysvaltoja vastaan.

Kun jatkoaikaa oli kulunut seitsemän minuuttia, hän nousi Yhdysvaltojen alueelle ohittaen puolustuksen ja laukoi kiekon Casey DeSmithin ohi yläkulmaan, päättäen näin tapahtumarikkaan ottelun Tampereella.

”Tiesimme tarvitsevamme vain yhden laukauksen”, sanoi saksalainen hyökkääjä Maximilian Kastner. ”Luulen, että saimme sen. Se oli kultainen maali. Olemme niin onnellisia, että voitimme tänään. Se on uskomatonta juuri nyt. Minulla ei ole sanoja. Olen vain hyvin ylpeä.”

Toinen hyökkääjä, Sam Soramies lisäsi: ”Se on valtava, valtava asken saksalaiselle jääkiekolle ja se antaa meille paljon tunnustusta saksalaiselta medialta. Se tekee saksalaisesta jääkiekosta suurempaa ja sitä tarvitsemme ehdottomasti.”

Tiffelsin onnistuminen vie Saksan ensimmäistä kertaa MM-finaaliin. Huomenna joukkue kohtaa Kanadan ja taistelee esimmäisestä maailmanmestaruudestaan. Se on jo varmistanut ensimmäisen mitalinsa sitten vuoden 1953. Amerikkalaisia odottaa pronssitaistelu latvialaisia vastaan, jotka tavoittelevat ensimmäistä mitaliaan.

Lauantain välieräottelu oli kuin tiivistelmä Saksan MM-turnauksesta. Yhdysvaltojen nopea alku vei saksalaiset 0-2 tappiolle peräti neljässä minuutissa. Mutta samoin kuin alkulohko, joka alkoi kolmella tappiolla ja päättyi vahvaan voittoputkeen, joukkue toipui takaiskuista. Tilanteen ollessa tasan ensimmäisen erän jälkeen, jäi Saksa kuitenkin uudestaan tappioasemalle toisen erän jälkeen, mutta pääsi dramaattisesti tasoihin ja jatkoajalle.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain 87 sekuntia, vei Marcel Noebels ottelun tasoihin ja jatkoaika päättyi saksalaiseen juhlaan Tiffelsin voittomaalin ansioista.

Se näytti kaukaiselta, kun Alex Tuch vei Yhdysvallat 1-0 johtoon vain 71 sekunnin jälkeen. Saksan puolustus ei huomannut Tuchin etenemistä takatolpalle, josta hän teki maalin helposti Drew O’Connorin poikittaissyötöstä. Pian Tuch oli jälleen mukana, riistäen kiekon ja syöttäen Rocco Grimaldille.

Yhdysvallan joukkueen paras pistemies laukoi kiekon Mathias Niederbergerin olkapään yli luoden näin taululla 2-0 lukemat. 30-vuotias Tuch siirtyi samalla turnauksen pistepörssin kärkeen 12 (5+7) pisteellä yhdessä Dominik Kubalikin kanssa.

Koska amerikkalaiset ovat tyypillisesti aloittaneet hitaasti ja vahvistuneet pelien edetessä, oli helppo ajatella Saksan kultamitalitaiston olevan ohi. Mutta Harold Keisin joukkue on osoittanut sitkeyttä. Ensimmäisen erän lopussa ottelu oli tasan.

Ensimmäisellä ylivoimalla Tiffels avasi Saksan maalihanat. Hän taisteli asemasta maalinedustalla, kun Daniel Fischbuch laukoi kiekon maaliin. Tiffelsin painostaessa Casey DeSmith päästi kiekon muurinsa läpi ja tilanne oli 1-2. Ajassa 16:03 Maksymillian Szuberin täydellisesti sijoitettu laukaus Nico Sturmin syötöstä löysi tiensä maaliin tolpan kautta, vieden pelin tasoihin.

Nyt oli Yhdysvaltojen vuoro vastata ja se johti vaikeuksiin rangaistuksien kanssa ensimmäisen erän lopussa. Saksa ei kuitenkaan onnistunut hyötymään viidellä kolmea vastaan-tilanteesta, joka venyi toiseen erään puolelle. Grimaldi luuli tehneensä illan toisen maalinsa joukkueiden ollessa täysilukuiset, mutta videotarkistus osoitti, että Niederberger onnistui jollain keinolla kääntämään kiekon pois maaliviivalta luistimellaan.

Saksa ei kuitenkaan saanut ollenkaan armoa, kun Mikey Eyssimont palautti amerikkalaiset johton. Niederberger onnistui pysäyttämään ensimmäisen laukauksen, mutta Essymont teki hyvää työtä saadakseen kiekon ja voitti maalinedustaiston ahdatessaan kiekon maaliin.

Tämä sai Saksan hyökkäämään kolmannessa erässä. Heillä oli lupaavia hetkiä – Fischbuch läpäisi puolustuksen no-look-syötöllä Maximillian Kastnerille, Jonas Müller osui tolppaan ja Justin Schutz ei onnistunut saamaan kiekkoa maaliin takatolpalta. Yhdysvallat pitivät johtonsa aina siihen asti, kun kellossa oli jäljellä enää 1:23.

Sitten tuli Noebels. Yksi 2018 olympialaisten hopeamitalijoukkueen selviytyjistä teki tärkeän tasoitusmaalin pitääkseen Saksan kultahaaveet elossa. Se ei ollut kaikkein elegantein maali, enemmänkin puhdasta taistelua, kuin näyttävyyttä. Hän sai survottua irtokiekon maaliin, muiden taistellessa maalin edustalla ja sai näin saksalaisfanit hurraamaan.

Amerikkalaiset onnistuivat hallitsemaan suurinta osaa 10 minuutin jatkoajasta, jossa Cutter Gaulthier sai usean mahdollisuuden. Tiffels oli kuitenkin lähellä viedä Saksa voittoon, kun hänen yrityksensä päätyi maalin katolle, ennen kuin helpottunut DeSmith sai napattua sen.

”Se tuntuu pahalta. Luulin, että meillä oli hieno turnaus, mutta menetimme johdon liian myöhään”, DeSmith sanoi. ”Pronssimitali ei ollut se, mitä tulimme tänne hakemaan, mutta se on myös aika suuri kunnia. Täällä on paljon hyviä joukkueita.”