Savitsky uskoo edelleen
Kirjoittaja: Organisaatio|17 TOUKO 2022
Kazakstanin Kirill Savitsky rivissä joukkueensa kanssa Ranska-ottelun jälkeen.

Kazakstanin maajoukkue saapui Helsinkiin uskoen pääsevänsä pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa. Vuosi sitten Riiassa Kazakstan sijoittui viidenneksi Norjan estäessä haaveet neljännesvälierä paikasta. Tänä vuonna Venäjän ollessa poissa lohko A:sta, Kazakstanilla oli kultainen mahdollisuus.

Valitettavasti nuo haaveet ottivat takapakkia heti. Vain viisi minuuttia oli ehditty pelata kun Kazakstan oli jo 3-0 tappiolla Tanskaa vastaan. Ottelu päättyi lopulta 9-1 ja ajoittain tanskalaiset hätyyttelivät jo Kazakstanin ennätystappiota. Seuraavasta ottelusta tappio Ranskalle 1-2. Pudotuspelihaaveet kokivat rajun heräämisen, eikä tilanne helpota yhtään kun vastaan asettuu vakuuttava Sveitsi.

Hyökkääjä Kirill Savitsky uskoo kuitenkin, että joukkue voi kääntää tilanteen ympäri.

”Viime vuonna meillä oli hyvä joukkue”, sanoo Barys Nur-Sultanin 27-vuotias pelaaja. ”En usko, että olemme yhtäkkiä huonompia. Tämä on lähes sama joukkue kuin vuosi sitten”.

”Se voi olla psykologinen juttu, mutta emme saa samoja tuloksia eikä kukaan tiedä miksi.”

Tämän sanottuaan Savitsky kokee, että Ranskaa vastaan oli jo näkyvää kehitystä.

”Ensimmäinen ottelu oli todella huono”, hän lisäsi. ”Toisessa ottelussa pelasimme paremmin, mutta emme saaneet mahdollisuuksia.”

Savitskyn viime hetken maali Tanskaa vastaan - ensimmäinen Jääkiekon MM-kisoissa – saattaa auttaa joukkuetta toipumaan huonosta alusta, vaikka mies itse ei näe maalia niin tärkeänä.

”Olen aina iloinen tehdessäni maalin, mutta en voinut innostua liikaa koska se ei auttanut tuloksellisesti”, hän sanoi. ”Se oli vain lohdutusmaali, mutta toivottavasti se auttoi edes vähän tulevaan.”

Sveitsiä vastaan Kazakstan tarvitsee enemmän erikoistilanteilta. Ylivoima odottaa vielä tulosta ja alivoimaprosentti on hälyttävä 44,4%. Kaksikymmentä minuuttia jäähyjä kahdessa pelissä ei auta tilanteeseen. Merkitsevää on, että ylivoimamaali halvan rikkeen jälkeen ratkaisi Ranska-ottelun toisessa erässä sunnuntaina.

Sveitsiä nykykuntoa vastaan ei sovi tulla lipsahduksia. Patrick Fischerin joukkue voitti saman Tanskan maalein 6-0, joka murskasi Kazakstanin turnauksen alussa.

Fischer ei anna joukkueensa levähtää. ”Meidän tulee olla valmiita ensi sekunnista, olla hereillä ja kurinalaisia”, hän sanoi tulevasta ottelusta Kazakstania vastaan. ”Tämä Kazakstanin joukkue voi olla vaarallinen kahden pahan tappion jälkeen.”

Fischerin debyytissä maajoukkueen päävalmentajana vuoden 2016 Jääkiekon MM-kisoissa Sveitsi hävisi 3-2 Kazakstanille voittolaukauskilpailussa, ja sijoittui vasta sijalle yksitoista. Kaksi vuotta myöhemmin Sveitsi voitti hopeaa.

Savitsky on luottavainen, että heidän joukkueensa pystyy parantamaan.

”Vahvuutemme on yhtenäisyys”, hän sanoi. ”Jokainen pelaaja tekee kovaa töitä ja välittää joukkueesta. Tulokset ovat turhauttavia, mutta me uskomme tähän joukkueeseen. Kun teemme mitä valmentaja pyytää ja pysymme rooleissa, voimme voittaa täällä.”

”Kyllä hävisimme kaksi ensimmäistä ottelua, mutta jättää sen taakse ja pysyy optimistisena. Kaikki haluavat korjata tilanteen.”