Kanada jatkaa kuumana voittaen Kazakstanin
Kirjoittaja: Organisaatio|19 TOUKO 2022
 Kanadan Adam Lowry tekee maalin Kazakstanin Andrei Shutovin selän taakse.
Kanada päihitti Kazakstanin tänä iltana maalein 6-3 jatkaen 2022 Jääkiekon MM-kisojen lohkovaiheessa puhtaalla pelillä. Voitolla tienatut kolme pistettä vie sen tasapisteisiin A-lohkon kärjessä 12 pisteellä. Kumpikin joukkue on voittanut kaikki tähän saakka pelaamansa neljä ottelua. Kazakstan ei ole avannut neljän ottelun jälkeen pistetiliään ja on todellisessa vaarassa pudota MM-tasolta.
21-vuotias kanadalainen Dylan Cozens teki ottelussa hattutempun Damon Seversonin säestäessä yhdellä maalilla ja kahdella maalisyötöllä. Ottelussa jaettiin 14 kahden minuutin rangaistusta, joista kumpikin joukkue sai seitsemän. Kanada hyödynsi omat ylivoimansa kolmesti, Kazakstan kerran.
"Kazakstan aloitti hyvin," sanoi ottelun hahmo Cozens. "He pelasivat hyvän pelin ja pitivät pelin tasaisena pitkään. Me tiedämme, että meillä on paljon enemmän annettavaa kuin tänään. Mielestäni olimme välillä huolimattomia. Mutta loppujen lopuksi voitimme kuitenkin. Me opimme ja kehitymme joka päivä.
"Meillä on hauskaa (jäällä)," sanoi Cozensin ketjukaveri Pierre-Luc Dubois. "Meidän kemiamme sekä jäällä, että sen ulkopuolella kehittyvät. Me puhumme pelistä paljon hänen ja Nickyn (Roy'n) kanssa. Annoin hänelle syötön kahden miehen painestamana, hän onkin ainoa kenelle niin syöttäisin. Olen onnellinen hänen maaleistaan tuossa iässä ja ensimmäisessä MM-turnauksessaan."
Kazakstan jatkaa urakkaansa huomenna Slovakiaa vastaan, kun taas Kanada saa yhden vapaapäivän jälkeen vastaansa mahdollisesti lohkovoiton ratkaisevassa kamppailussa Sveitsin.
"Olemme paranteen joka ottelussa, eikö?" kyseli Kazakstanin Jesse Blacker retorisesti. "Loppujen lopuksi kuitenkin hävisimme. On vain parannettava peli peliltä ja siirtyä kohti seuraavaa. Pelaamme nopeassa turnauksessa monta peliä."
"Pelimme on parantunut joka ottelussa," sanoi kazakkihyökkääjä Curtis Valk, syntyperäinen kanadalainen. "Tänään olimme kovan paikan edessä. Kanada on suuri joukkue. Meidän jätkät pelasivat kovaa. Peli on vaikea, kun otat hyvää ylivoimaa vastaan paljon rangaistuksia. Maalivahtimme on ollut uskomaton pari edellistä peliä, hän on torjunut paljon laukauksia. Meidän on vain jatkettava näin ja jossain vaiheessa tuurimme kääntyy."
Vaikka Kanada painosti vastustajaansa pelin alussa, Kazakstan aloitti maalinteon Yegor Petyukhovin kierteisen rannelaukauksen mentyä maaliin. Logan Thompson ei kyennyt lukemaan kiekkoa, ja Kazakstan johti Kanadaa ensimmäistä kertaa MM-ottelussa.
Vain 80 sekuntia myöhemmin Kanada kuitenkin tasoitti puntit. Andrei Shutov ei saanut hallittua Ryan Gravesin harmittomalta vaikuttanutta laukausta, josta seuranneen paluukiekon Cozens löi sisään.
Kanadalle jaettiin ottelun kolme ensimmäistä rangaistusta, joista viimeisestä se joutui maksamaan hintaa maalin muodossa. Pavel Akolzin toimitti vain kiekon maalin eteen, jonka sisään ohjasi Arkadi Shestakov ajassa 12.16.
Kanada kuittasi takaiskun jälleen nopeasti. Kiekon pompittua Shutovin vartioiman maalin edessä se päätyi Drake Bathersonin lapaan maalin taakse. Shutov oli karannut hieman maaliltaan, ja Batherson laukoi kiekon kazakkimaalivahdin selän kautta sisään. Peli tasan 2-2.
Erän loppuhetkillä Kanada siirtyi ensi kertaa johtoon. Hienon syöttökuvion päätteeksi Kent Johnson toimitti kiekon maalin eteen, jonka Adam Lowry ohjasi ilmasta sisään ohi Shutovin.
Kanada teki toisen erän ainoan maalin 32.14 hyvän tuurin ja ajoituksen avustuksella. Damon Severson pääsi rangaistujen aitiosta, jolloin Noah Gregor tarjoili tälle täydellisen syötön läpiajoon. Severson ei jättänyt paikkaansa käyttämättä, vieden Kanadan kahden maalin johtoon.
Toista erää värittivät lukuisat kahden minuutin rangaistukset, joista ei kuitenkaan syntynyt maaliakaan. Thompson venyi illan parhaaseen torjuntaansa erän päätösminuutilla, ryöstäen Shestakovin vasemmalla patjallaan.
Kazakit ilmoittautuivat taistelemaan voitosta ajassa 47.55. Kanadan puolustajan Ryan Gravesin peitettyä laukauksen hän jäi makaamaan jäähän selkeästi tuskissaan. Peli sai kuitenkin jatkua, ja Nikita Mikhailis tarjoili Gravesista kimmonneen kiekon Kirill Savitskille, jolla oli helppo työ viimeistellä 4-3-kavennus. Graves ei noussut muutamaan minuuttiin jäästä. Hänet kannettiin pukusuojiin, eikä palannut peliin.
Tuon lähemmäksi Kazakstan ei kuitenkaan päässyt. Pian kavennusmaalinsa jälkeen Kazakstan sai rangaistuksen, josta Kanada rankaisi sitä. Cozens sai lapaansa jälleen paluukiekon, jonka hän sai viimeistellä tyhjänä ammottaneeseen maaliin. Cozens viimeisteli tyhjään maaliin sekä hattutemppunsa, että 6-3 loppulukemat 48,1 sekuntia ennen päätössummeria.