Suomi on maailmanmestari!
Kirjoittaja: Organisaatio|29 TOUKO 2022
Suomen pelaajat juhlivat.
Suomi voitti kultaa 2022 Jääkiekon MM-kisoissa, kun Sakari Manninen laukoi jatkoajalla voittomaalin ajassa 6:42. Suomi vei ylivoimalla 4-3 voiton sunnuntai-illan jännitysnäytelmässä Tampereen Nokia Arenalla.

Tämä on Suomen ensimmäinen mitali kotijäältä, ja on Ruotsin kanssa ainoa joukkue, joka on voittanut samana vuonna sekä olympiakultaa että MM-kultaa. Tämä tarkoittaa, että Valtteri Filppula on ensimmäinen suomalainen, joka liittyy tripla-kultakerhoon, ollen kolmaskymmenes kerhon jäsen.

Suomi teki kolme maalia ottelun kolmannessa erässä ohittaen 1-0 ottelun johdossa olleen Kanadan, mutta Kanada vastasi tekemällä vielä kaksi maalia ottelun kolmannessa erässä vieden ottelun jatkoajalle.

Voitto merkitsee Suomelle sen kaikista menestyksekkäimmän aikakauden jatkumista kansainvälisessä jääkiekossa. Suomi on nyt voittanut kultaa tai hopeaa viimeisissä neljissä isoissa kisoissa – MM-kultaa 2019, hopeaa 2021, olympiakultaa muutama kuukausi sitten, ja nyt MM-kultaa. Maalivahti Jussi Olkinuora ja pelaajista Marko Anttila ja Atte Ohtamaa ovat olleet mukana kaikissa näissä otteluissa.
Valtteri Filppula saa hänen Triple Gold Clun pinssin IIHF:n presidentiltä Luc Tardifilta.
Kanada on nyt voittanut joko kultaa tai hopeaa kuusissa MM-kisoissa seitsemästä (poislukien 2018).
Valtteri Filppula liittyy tripla-kultaklubiin tällä voitolla. Max Comtois on ainoa viime vuonna pelanneista Kanadan kultaa voittaneesta joukkueesta. Thomas Chabot ja Pierre-Luc Dubois olivat Kanadan joukkueessa 2019, kun Kanada hävisi Suomelle kultaottelussa.

Suomi - Kanada (Finale) - 2022 Jääkiekon MM-kisat
29 TOUKO 2022
Oli selvää heti alusta alkaen, mikä Kanadan suunnitelma oli – lyödä kiekkoa Suomen päätyyn, ja haastaa Suomen hyökkääjiä jahtaamaan kiekkoa ja tekemään töitä saadakseen sen haltuunsa. Kerta toisensa jälkeen Kanada ärjyi kiekon perään, ja vaikka ensimmäinen erä oli maaliton, ottelun tempo oli enimmäkseen Kanadan sanelemaa, painostamalla hyvin fyysisellä pelillä.

Kotiyleisö kannusti ja taputti sankareilleen koko pelin ajan, mutta ensimmäisessä erässä ei vielä tapahtunut juurikaan mitään. Suomen ensimmäiset yritykset näyttivät liiankin tutuilta – pitkää päätyyn ja laukaukset suoraan maalivahti Chris Dreidgeria päin, joka otti kiekot haltuun antamatta mahdollisuutta reboundiin.

Ensimmäisen erän paras tilanne tuli Kanadan painostaessa, Saku Mäenalanen oli liian hidas pitämään kiekon viivassa, ja Matt Barzal sai kiekon ja syötti sen Josh Andersonille. Anderson laukoi mutta Olkinuoran jalkatorjunta esti maalin.
Kanada avasi maalitilinsä heti toisen erän alussa pelatessaan ottelun ensimmäistä ylivoimaa.  Niklas Friman joutui jäähyboksiin syynä koukkaaminen. Kanada syötteli kiekkoa hienosti ja Dylan Cozens laukoo Barzalin syötöstä Kanadalle lukemat 1-0.

Suomalaiset saivat mahdollisuuden pelata ylivoimaa ja vaikka he saivat aikaan muutamia hyviä laukauksia Dreidgeria kohti, Kanadan maalivahti oli kuin muuri. Suomen paras yritys oli toisen erän lopussa, kun Jere Sallinen laukoi tolppaan.

40 minuutin kiivaan puolustamisen ja yhden maalin jälkeen kukaan ei olisi osannut ennustaa, että kolmannessa erässä tullaan tekemään viisi maalia. Kanada otti kolme peräkkäistä rangaistusta ja Suomi käytti tämän tilaisuuden hyväkseen. Mikael Granlund laukoi kaksi maalia vajaan kahden minuutin sisällä. Ensimmäisen maalin Granlund tekee Miro Heiskasen ja Mikko Lehtosen avustamana. Toisen maalin Granlund tekee Mikko Lehtosen ja Teemu Hartikaisen avustamana.

Kanadan maalivahti Driedger, joka oli pelannut erittäin hyvin tähän saakka Kanadan maalilla, satutti itsensä yrittäessään torjua Granlundin ensimmäistä maalia. Matt Tomkins joka ei ollut pelannut vielä yhtään ottelua, tuli Dreidgerin tilalle. Hän joutui antautumaan Suomen pelatessa ylivoimaa, korkea laukaus yli hanskan meni maaliin.

Suomi meni 3-1 johtoon ajassa 14.04 kun Joel Armia sai kiekon ja ruuhkan läpi tullut rannelaukaus yllätti maalivahti Tomkinsin. Ottelu näytti olevan siinä, Suomella kahden maalin johto, kuusi minuuttia peliaikaa jäljellä.
Kanadalla oli kuitenkin muita ajatuksia. He painostivat Suomea, ja se tuotti tulosta, kun Zach Whitecloud tekee tasoitusmaalin, kun vain 2.12 otteluaikaa on jäljellä. Molemmat valmentajat haastoivat Kanadan maalin, joka lopulta hyväksyttiin. Tomkins tuli tämän jälkeen pois maalilta, ja Kanada käytti tilanteen hyväksi. Ajassa 18.36 Comtois tasoittaa pelin 3-3 ja Nokia Arenan yleisö hiljeni. Ottelu päättyi varsinaisella peliajalla tasalukemiin. Jatkoaika alkoi kolmella kolema vastaan. Kanadan Chabot ottaa rangaistuksen koukkaamisesta, kun reilu 5 minuuttia jatkoaikaa on pelattu. Sakari Manninen vie itsensä MM-kisojen historiankirjoihin tekemällä jatkoaikamaalin ja Suomi voittaa MM-kultaa.