Tanska kukisti Ranskan jatkoajalla
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|14 TOUKO 2023
Tanskalaiset juhlivat Nikolaj Ehlersin (#24) ensimmäisen erän avausmaalia Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella.
share
Patrick Russell lohkaisi voittomaalin ylivoimalla jatkoajalla, kun Tanska päihitti Ranskan A-lohkossa lukemin 4-3. Ranska venyi kahdesti tasalukemiin toisen erän aikana, mutta ei päässyt kertaakaan nousemaan johtoon. Heinz Ehlersin valmentama Tanska on voittanut turnauksen molemmat tähänastiset ottelunsa.

Mikkel Boedker kuvaili kuitenkin Tanskan tuntemuksia jälkikäteen: ”Ei paras peli mitä olemme pelanneet. Emme kontrolloineet kiekkoa tarpeeksi hyvin. Meillä oli vaikeuksia päästä pois omalta alueeltamme, emmekä saaneet tarpeeksi vauhtia”.

Ranskan puolustaja Florian Chakiachvili otti jatkoaikajäähyn kampitettuaan Nicklas Jenseniä verkon edustalla. Tämän jälkeen Russell sai kiekon maaliin Ranskan maalivahdin Sebastian Ylösen hanskan yli.

Tanska pääsi hyödyntämään huipputehokasta ylivoimaansa kolmeen otteeseen. Yhteensä he ovat kahden ottelunsa aikana tehneet viisi ylivoimamaalia.

Nikolaj Ehlers oli jälleen maalintekijänä viidellä neljää vastaan. Hän teki kaksi ylivoimamaalia myös Unkaria vastaan pelatussa pelissä, jonka Tanska voitti 3-1. Winnipeg Jets pelaajalla on nyt sama määrä ylivoimamaaleja (kolme) kuin hänellä oli loukkaantumisen värittämällä 2022-23 NHL-kaudellaan, jonka aikana hän ansaitsi 38 pistettä 45 pelissä.

Ranskan Anthony Reich teki yhden maalin ja yhden syötön.

Tanskan maalivahti Frederik Dichov päihitti kaksintaistelunsa Ranskan Sebastian Ylöstä vastaan. Ranska sai kerrytettyä enemmän laukauksia, 26, kun Tanska laukoi 21 kertaa. Philippe Bozonin valmentama Ranska voitti aiemman pelinsä Itävaltaa vastaan 2-1, kapteeni Sacha Treillen jatkoaikamaalilla.

Tanska on säilyttänyt paikkansa huippusarjassa palattuaan siihen vuonna 2003. Viime vuonna maa sijoittui yhdeksänneksi. Ranska putosi sarjasta vuonna 2019 dramaattisen 4-3 jatkoaikahäviön jälkeen Iso-Britanniaa vastaan, mutta palasi viime vuonna sijoituksella 12.

Sunnuntaina Tanskan hyökkäyspelaaminen käynnistyi nopealla ja tarkalla kiekkopelaamisella ensimmäisen ylivoiman aikana. Ehlers laukoi vasemmalta rannelaukauksen maaliin ajalla 8:27.

Pinnat kiristyivät, kun Ranskan varakapteeni Valentin Claireaux lyhisty Ehlersin jäähän takaapäin kentän laidalla. Videotarkistuksen jälkeen Claireaux lähetettiin pukukoppiin viisiminuuttisen sekä ottelurangaistuksen myötä. Myös Tanskan Markus Lauridsen sai tilanteesta kahden minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta, joten ottelu jatkui neljällä neljää vastaan, ennen kuin Tanska pääsi ylivoimalle.

Mikkel Boedker laukoi nautinnollisen 2-0 maalin ajalla 18:03. Entinen NHL-veteraani laukoi suoraan aloituksesta kohti maalia, mutta Ranskan Hugo Gallet blokkasi yrityksen. Boedker kuitenkin onnistui jatkamaan tilannetta ja sai kiekon maaliin.

Ranska ei taipunut, vaan tuli kakkoserään voimalla, kaventaen maalieroa lukemiin 2-1 ajalla 5:48. Rech pääsi kiinni kiekkoon hyökkäyksessä oikealla laidalla, ja syötti jään poikki Guillaume LeClercille, joka sai tehtyä maalin avoimeen paikkaan.

Rech tasoitti tilanteen ajalla 8:29. 30-vuotias Rech pelasi tällä kaudella 29 peliä Turun TPS:ssä. Hän riisti kiekon Tanskan alueella, pääsi luistelemaan karkuun, ja tekemään maalin.

Tanskan vastaus tuli vain hieman yli kahden minuutin päästä. Nick Olesen poimi puolustaja Lucien Onnon menettämän kiekon Ranskan alueella, ja laukoi kiekon Ylösen ohi, vieden Tanskan 3-2 johtoon.

Kun toista erää oli jäljellä vain 29 sekuntia, Justin Addamo tasoitti lukemat jälleen, kun hän sai maalin Jules Boscqin takaisin kimmonneesta pitkästä laukauksesta.

Kolmannessa erässä Ranska väijyi tilaisuutta päästä johtoon, kun Markus Lauridsen joutui jäähykoppiin vielä kahdesti. Ylönen vesitti Morten Poulsenin hienon tilaisuuden, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä kaksi minuuttia.

Ranska kohtaa seuraavaksi tiistaina Unkarin, ja Tanska Itävallan.

”Uskon, että tällä joukkueella, ja pelitavallamme, voimme pelata ketä tahansa vastaan. Siinä hengessä aiomme jatkaa”, Treille totesi. ”Pyrimme voittamaan jokaisen pelin. Sillä tavalla meidän on ajateltava juuri nyt”.

Tämä oli vasta neljäs Tanska-Ranska-ottelu maailmanmestaruuskisojen historiassa. Ranska voitti ensimmäisen kohtaamisen vuonna 2014 luvuin 6-2, Antoine Rousselin ja Stephane da Costan pelattua neljän pisteen ottelun. Tanska voitti 5-4 Frederik Stormin rangaistuslaukausmaalilla 2019 ja 3-0 vuonna 2019, kun Sebastian Dahm torjui 19 kertaa ja pelasi nollapelin.