Kanada nipin napin semifinaalipelin voittoon
Kirjoittaja: Chris JUREWICZ|04 TOUKO 2024

ätä peliä voi kutsua saman tien klassikoksi.

Kanada pääsi ensimmäisen erän aikana 4-0-johtoon ja johti toisen erän puolivälissä jo 5-1, mutta joutui puolustamaan yhden maalin johtoa pelin lopussa, sillä Ruotsi ei luovuttanut. Kanada piti pintansa 5-4-voitolla ja lunasti paikkansa vuoden 2024 jääkiekon alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruusfinaalissa.

Pelissä nähtiin molempien joukkueiden nopeutta, taitoa ja taistelutahtoa, ja se osoitti, miksi tämä turnaus on yksi kiekkokalenterin parhaista joka vuosi. Ruotsi laukoi enemmän maalia kohti (35-26), mutta ei onnistunut ohittamaan Kanadan maalivahtia Carter Georgea tasoittaakseen peliä. George oli loistava maalissa ja teki selvän eron.

Kanada johti ottelua 5-2 kahden erän jälkeen, mutta Ruotsin Victor Eklundin ja Hugo Orrstenin kolmannen erän maalit aiheuttivat jännittäviä hetkiä Kanadan vaihtopenkillä ja pitivät tuloksen epävarmana loppuun saakka.

Kanadan voitto asettaa heidät kohtaamaan Yhdysvallat kultamitalifinaalissa. Arkkiviholliset kohtaavat ensimmäistä kertaa alle 18-vuotiaiden finaalissa sitten vuoden 2013.

Kanada sai pelin ensimmäisen mahdollisuuden vain 26 sekunnin pelin jälkeen. Ruotsalaisten kiekonmenetys johti siihen, että Ryder Ritchie oli yksin maalinedustalla ja pääsi laukomaan hyvän laukauksen Love Harenstamin torjuttavaksi.

Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin puolustaja Spencer Gill syötti hienosti siniviivalta Liam Greentreelle, joka teki maalin lähes mahdottomasta kulmasta.

Videotarkastaus tehtiin Kashawn Aitchesonin annettua järkyttävän taklauksen ruotsalaiseen pelaajaa. Tuomarit halusivat tarkistaa, oliko kyseessä kontakti pään alueelle. Rangaistusta ei tuomittu ja maalin jälkeen tilanne oli 1-0 Kanadalle.

Gavin McKenna vei ottelun tilanteeseen 2-0 ajassa 7:09 Matthew Schaeferin antaessa täydellisen syötön Porter Martonelle Ruotsin siniviivalle. Hän lähetti yhdellä kosketuksella kiekon McKennalle, joka ryntäsi hyökkäysalueelle ja teki Connor McDavidin kaltaisen liikkeen puolustajien Gabriel Eliassonin ja Viggo Gustafssonin läpi ennen kuin ohitti Harenstamin.

McKennan ensimmäisen erän maali oli hänen 16:s pisteensä tässä turnauksessa, mikä on uusi Kanadan ennätys yksien alle 18-vuotiaiden MM-kisojen aikana. Macklin Celebrini (2023) ja Tyson Jost (2015) saivat kummatkin 15 pistettä heidän vastaavissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissaan.

Schaefer sai toisen syöttöpisteensä ajassa 8:10, kun hän syötteli Ritchien kanssa ja viimeisteli kääntökiekon Tij Iginlalle, jonka kova rannelaukaus meni Harenstamin käsivarren yli.

Vaikka George ei ollut kovin kiireinen ensimmäisessä erässä, hänen oli pakko tehdä joitain avainpelastuksia. Paras näistä tuli, kun avausjaksoa oli jäljellä 2:38 Viggo Gustafssonin löytäessä vapaan tilan oikeassa aloitusympyrässä ja laukoessa sieltä kiekon kohti Georgea.

Hetken kuluttua Ritchie iski tilanteeksi 4-0, kun hän viimeisteli kanadalaisten tic-tac-toe -pelisuunnitelman, jossa auttoivat Iginla ja Marrelli. Kanada laukoi Ruotsin maalia kohti 12-6 ensimmäisessä erässä.

Ruotsi sai hieman energiaa toisessa erässä ajassa 3:53, kun Marrelli kaatui ja menetti kiekon omassa päädyssä. Linus Eriksson nappasi sen ja antoi poikittaisen syötön Viggo Nordlundille, joka laukoi kiekon yhdellä kosketuksella ohi Georgen.

Henry Mews palautti Kanadan neljän maalin johtoon ajassa 7:07. Tässä lähes käsittämättömässä syöttöpelissä näimme McKennan syöttävän Martonelle, joka tiputti kiekon alaspäin Caleb Desnoyersille, joka sitten löysi avoimen Mewsin maalin kulmalta toisen yhden kosketuksen maalin tekemiseksi. Martonen syöttö oli hänen yhteensä 22. pisteensä U18-kisoissa, ja se on uusi Kanadan ennätys. Ennätys ennen tämän vuoden turnausta oli Connor Bedardin 21 pistettä.

Ruotsalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet. Ajassa 8:29 Nordlund syötteli Alfons Freijin kanssa ja naulasi toisen maalinsa ja tilanteeksi 5-2. Nordlundilla oli mahdollisuus hattutemppuun toisen erän lopussa, mutta George onnistui jälleen suuressa torjunnassa.

George teki parhaan torjuntansa pelissä hetkeä myöhemmin, kun hän ryösti Lucas Petterssonin laukauksen käsiranteella. George pysäytti tämän korkeatasoisen ruotsalaisen hyökkääjän useita kertoja lähietäisyydeltä. Ruotsi laukoi Kanadan maalia kohti toisessa erässä 16-7, ja George oli syynä siihen, miksi Kanada meni tauolle 5-2 johdossa.

Ruotsi kavensi peliä kolmannessa erässä ajassa 7:58, kun Nordlund teki hienon kääntösyötön Eklundille, joka puolestaan laukoi nopeasti kiekon ohi Georgen. Se oli Nordlundin kolmas piste pelissä.

Vain 5:41 ennen loppusummeria Orrsten survaisi irtokiekon maaliin Gustafsson lauottua kiekon kohti maalia. Ruotsi kavensi tilanteeksi 5-4.

Tulos on makea kosto Kanadalle, joka hävisi Ruotsille 7-2 vuoden 2023 U18-puolivälierissä. Kanada pelaa nyt kultamitalista, kun taas Ruotsi joutuu pelaamaan pronssista Slovakiaa vastaan.