Ruotsi päätti Suomen unelman kotijäällä
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|02 TOUKO 2024
Sweden celebrates after Alfons Freij opens the scoring in a 2-1 quarter-final win over host Finland at the 2024 IIHF Ice Hockey U18 World Championship.

Espoossa surtiin, kun Ruotsi kukisti isäntämaa Suomen 2-1 vuoden 2024 jääkiekon alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailujen neljännesvälierässä.

Perinteisesti playoff-ottelu pohjoismaisten arkkivihollisten välillä on tiukka ja jännittävä. Torstain iltapeli täpötäydessä Metro Areenassa ei ollut poikkeus.

Jack Berglund teki toisen erän voittomaalin Ruotsille, myös Alfons Freij teki maalin. Ruotsi saa nyt mahdollisuuden kolmanteen kultaansa (aiemmat vuosina 2019, 2022).

Suomen eliminointi jatkosta pidentää sen kultaista kuivakautta. Suomalaiset voittivat viimeksi U18-kultaa vuonna 2018. Heidän viimeisin mitalinsa oli pronssia vuonna 2022. He hävisivät myös viime vuoden neljännesvälierässä 3-2 Slovakiaa vastaan.

Ruotsalainen maalivahti Love Harenstam voitti taistelun Suomen Petteri Rimpisen kanssa, laukausten ollessa Ruotsin hyväksi 24-22.

Ruotsalaiset piirittivät isäntiä jo varhain. Espoossa fanit lauloivat päättäväisesti "Suomi! Suomi!" Suomalaiset yrittivät myös fyysistä peliä, mutta Ruohonen päätyi jäähyaitioon törmättyään olkapäällään ruotsalaiseen puolustajaan Gabriel Eliassoniin.

Rimpisen piti olla tarkkana, erityisesti kun Lucas Pettersson riisti kiekon kahdesti peräkkäin, jottei ruotsalaisjohto olisi ollut suurempi. Ensimmäisen erän laukaukset olivat vain 10-9 Ruotsille, mutta sinikeltaisella joukkueella oli enemmän maalipaikkoja.

Jännitys kasvoi toisen erän muuttuessa puolustustaisteluksi. Suomalaiset tasoittivat pelin 1-1  ajassa 9:09 jännittävän hyökkäyksen päätteeksi. Keskelle rynnien Tuomas Suoniemi syötti kiekon vasemmalle Ruohoselle, joka puristi kiekon Harenstamin jalkojen välistä.

Suomi tuhri mahdollisuutensa ottaa johto Markus Loposen saadessa avoimen maalipaikan Ruohosen kudista, mutta kiekkoa ei saatu maaliin. Hetkeä myöhemmin Berglund vei Ruotsin 2-1 johtoon leikkaamalla keskelle ja yllättämällä Rimpisen pitkällä nousevalla laukauksella ajassa 16:34.

Kolmannessa erässä ei peräännytty, minkä Ruotsin Mans Toresson ja Suomen Onni Amhandi osoittivat painimalla Rimpisen verkon vieressä.

Suomalaiset jatkoivat sinnikkäästi ja olivat lähellä tasoitusta. Alle yhdeksän minuuttia ennen loppua Roope Vesterinen otti irtokiekon kapteeni Aron Kiviharjun laukauksesta laitaan. Joona Saarelainenkaan ei saanut hyödynnettyä hienoa mahdollisuuttaan hyökkäyksestä hetkeä myöhemmin.

Molemmat joukkueet epäonnistuivat ylivoimalla koko illan. Suomi sai vielä ylivoiman kun aikaa oli 5:22 jäljellä Viggo Gustafssonin mennessä kakkoselle rikkomisesta. Mutta maalia ei tullut.

Suomalaiset vaihtoivat Rimpisen ylimääräiseen hyökkääjään hieman yli minuutti ennen pelin loppua, mutta eivät saaneet mitään aikaan. Loppusummerin soidessa ruotsalaiset juhlivat "En For Alla For En" -kappaleen tahdissa, joka oli 2013 IIHF:n maailmanmestaruuden teemakappale, kun Ruotsi voitti Sveitsin 5-1 kotijäällä kultaa Tukholmassa.

Tulos parantaa Ruotsin kaikkien aikojen U18 MM-kisojen ennätystä Suomea vastaan yhdeksään voittoon, kahteen tasapeliin ja viiteen tappioon. Viimeisin suomalaisvoitto Ruotsista on 2-0 vuoden 2018 välierissä, jolloin Roni Hirvonen ja Jesperi Kotkaniemi tekivät maalit ja Justus Annunen torjui 29 kertaa.