Hattutemppumaniaa USA:n nujertaessa Suomen
Kirjoittaja: Lucas AYKROYD|30 HUHTI 2024
The U.S.'s Teddy Stiga (#8) and James Hagens (#10) combined for six goals in a 9-4 thrashing of host Finland at the 2024 IIHF Ice Hockey U18 World Championship.
share
Nostetaan hattua USA:n joukkueelle! Teddy Stiga teki luonnollisen hattutempun ja myös James Hagens loisti kolmella maalillaan, kun puolustava mestari Yhdysvallat moukaroi Suomea 9-4, voittaen A-lohkon ensimmäisen sijan tiistai-illan pelissä.

Valmentaja Nick Fohrin yhdysvaltalaiset kohtaavat Sveitsin torstain neljännesvälierissä, kun taas isäntämaa Suomi kohtaa pohjoismaisen arkkivihollisensa Ruotsin.

Hagens lisäsi kolme syöttöä kuuden pisteen iltaansa. Ketterä 17-vuotias ässä, mahdollinen arvokkain pelaaja -ehdokas täällä sekä ykkösvarausehdokas vuoden 2025 NHL varaustilaisuuteen, johtaa nyt 2024 jääkiekon U18 MM-kisojen pistepörssiä 16 pisteellä (7+9=16). Hän tähtää Nikita Kutšerovin yhden turnauksen pistesaldoennätykseen (21 pistettä, 2011).

Yhdysvallat teki neljä ylivoimamaalia ja laukoi Suomea kohti 51-24. Lopputulos ei näyttänyt missään vaiheessa epävarmalta.

Puolustaja Mitja Jokinen oli yksi Suomen kirkkaista kohokohdista yhdellä maalilla ja kahdella syötöllään.

Suomi ja Yhdysvallat ovat pelanneet U18 MM-kisojen kultamitalista kolme kertaa. Yhdysvallat on voittanut aiemmin vuosina 2006 ja 2015, kun taas Suomi voitti vuonna 2018.

Peli alkoi aloittavien maalivahtien taisteluna. USA:n Nicholas Kempf ja Suomen Petteri Rimpinen tulivat peliin turnauksen parhaimmilla tilastoilla (97.7 torjuntaprosenttia ja 0.56 GAA Kempfille, 95.6 torjuntaprosenttia ja 0.50 GAA Rimpiselle). Rimpinen vaihdettiin kuitenkin kolmannessa erässä.

Ensimmäisessä erässä Yhdysvallat asetti alkutahdin nopeudellaan ja fyysisyydellään, laukoen isäntiä kohti 21-6.

Stiga, joka otti ensimmäisen Yhdysvaltain jäähyn, aloitti myös maalinteon ajassa 15:53. Hän sai pitkän syötön Hagensilta Suomen siniviivalla, murtautui sisään vasemmalta laidalta ja laukoi Rimpisen vasemman patjan alle. Maalivahti katsoi pettyneenä taivaalle ja yleisö Espoossa hiljeni.

Nopeaiskuisia Yhdysvaltain hyökkäyksiä oli vaikea pysäyttää. Heti toisen erän alussa, ajassa 0:08, Cole Hutson näki syöksyvän Hagensin, joka syötti kiekon Stigalle ja 2-0 johtoon.

Stiga teki kolmannen maalinsa ajassa 1:49 puolustuksen virheen jälkeen. Emil Hemming kaatui tultuaan maalin takaa, antaen Yhdysvaltain varakapteenin ottaa kiekon Hagensilta ja yllättää Rimpisen.

Jos Stiga jatkaa tuloksentekoaan tällä tavalla, hän voi nostaa varausranking-sijoitustaan. Kykyjenetsijät näkevät tämän Massachusettsin kasvatin menevän kesän varaustilaisuudessa joko myöhään ensimmäisellä kierroksella tai kolmannella kierroksella.

Suomen valmentaja Marko Kauppinen käytti aikalisän kääntääkseen pelin kulkua. Ja ajassa 4:35 suomalaiset vihdoin murtautuivat läpi hyvän hyökkäysalueen painostuksen jälkeen.

Jokinen löysi maalille syöksyvän Tuomas Suoniemen ja Kiekko-Espoon hyökkääjä sai faninsa hurraamaan laittaessaan kiekon Yhdysvaltain maalivahdin oikean luistimen ohitse.

Mutta puolustavat mestarit vastasivat jälleen. Kisojen parhaaksi arvioitu Yhdysvaltain ylivoimapeli liikutti kiekkoa terävästi ja toimi vain 14 sekunnissa ensimmäisestä mahdollisuudestaan. Kamil Bedarnik löi L.J. Mooneyn poikittaisen syötön maaliin ja 4-1 johtoon.

Suomalaiset eivät luovuttaneet. Yhdeksän minuutin kohdalla Jokinen kavensi pelin tilanteeseen 4-2 laukomalla Konsta Heleniuksen makean syötön Kempfin ohi.

Toisen erä loppu oli nopeatempoinen. Alle kolme minuuttia summerin soittoon Bednarik loukkaantui törmätessään Logan Hensleriin, ja Heleniuskin osui tolppaan.

Hagens teki tilanteeksi 5-2 Yhdysvalloille, kun hänen syöttönsä Stigalle kimposi Suoniemen mailasta sisään 18:05. Yksinkertaisesti vastustamaton Hagens voitti Rimpisen ylivoimalla tehdyllä rannelaukauksella ajassa 19:26.

Jokinen syötti Joona Saarelaiselle aivan maalin edessä Suomen kolmannen maalin, kun erää oli jäljellä 0:06.

Kolmannen erän alussa Yhdysvaltojen nopeus tuotti kaksi nopeaa maalia. Kesti vain kahdeksan sekuntia, kun Hagens yllätti Rimpisen pahasta kulmasta ja vei USA:n 7-3 johtoon.

Kun Trevor Connelly teki ylivoimalla 8-3 ajassa 2:03 kohdalla, valmentaja Kauppinen vaihtoi Rimpisen tilalle varamaalivahti Kim Saarisen.

Suoniemi ja Ziemer tekivät kumpikin maalin viimeisen 10 minuutin aikana, lopullisen lopputuloksen ollessa 9-4. Molemmilla joukkueilla onkin omat syynsä syttyä joukkueiden siirtyessä pudotuspelien pariin.